przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się
More food, love and dreamsMak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itkiwino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup
Chilli Czosnek i Oliwapiec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujewyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą
Bon Appetit Małgorzatysoli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą
Bon Appetit Małgorzatykremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie:Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao
Bon Appetit MałgorzatyMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się je w 15 minut. Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny i czasem trzeba zrobić kilka prób. Ale jak wyczujecie ile czasu powinno się piec na pewno się uda :)Składniki: 6 dag masła
Bon Appetit Małgorzatyskładników! W końcu zdecydowałam się na: crunchy naturalne, płatki owsiane, ekologiczne jagody goji, orzechy macadamia, orzechy belgijskie, gorzką czekoladę, przenicę w miodzie, jądra pestek moreli, żurawinę, czekoladowe perełki. Wszystko zapakowane w pięknej i praktycznej tubie. Zachęcam do stworzenia własnej mieszanki śniadaniowej. Ja postanowiłam zrobić z nich ciasteczka :)Składniki:7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianych1 łyżka pestek słonecznikamieszanka musli
Bon Appetit Małgorzatycytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit MałgorzatybeząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki z truskawkamiMuffinki z jagodami Blok czekoladowy z bakaliamiPanna Cotta Kisielowy deser z jabłkami na zimnoKawa bananowa
Kuchnia domowa AniCiasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa Aninakładamy kawałek banana, posypujemy siekaną czekoladą, zwiajmy w rulonik. Tak postępujemy z pozostałymi naleśnikami.4. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju.5. Podajemy na ciepło, można polać jakimś sosem (np. czekoladowym lub waniliowym), ale ja podaję same prosto z patelni. Dla nas są wystarczająco słodkie i syte.Smacznego
Kuchnia domowa AniChyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak zdrowe odżywianie wcale nie oznacza przymusowego rozstania z tym smakołykiem, a wręcz przeciwnie- możemy zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobimy go samodzielnie. Jedno jest pewne. Polecane w reklamach
peanutbuttermonsterkanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella, Appetita, Halina
Pasja Smaku