sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł
Słodko-Słony Świat IlonyJedne z najzdrowszych i najprostszych do zrobienia lodów jakie znam:) Przygotowane bez dodatku jajek, śmietanki czy cukru, tylko i wyłącznie z bananów i ewentualnie dodatków smakowych
Słodko-Słony Świat IlonyJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą
Słodko-Słony Świat Ilony1 kg arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka
Świat Domowej Kuchnipolewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin
Świat Ciastaskładniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom
Świat Ciastaorzechami (fot.3). Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4), tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu
Świat Ciastamasy cukrowej50 g pomarańczowej masy cukrowejposypka białe perełkiZbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :)W małym rondelku rozpuścić masło. Wystudzić. Czekoladę drobno posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego
Świat Ciastapołączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Zagłębienia wcześniej przygotowanej foremki z czekoladą, wypełnić masą czekoladowo-likierową (fot.1) - zostawiając 2 mm odstępu od góry. Wstawić całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady (ponownie rozpuszczonej w kąpieli wodnej) i "pozamykać" każdą
Świat CiastaBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe
Ciastkozercyszklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała
Gotuj Z Muzyką2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.Można polać polewą czekoladową.Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu. Ed Sheeran - The A Team Pozdrawiam oraz życzę udanego tygodnia
Gotuj Z MuzykąOwsiane Kuleczki (czekoladowe owsiane kuleczki)Produkty : - 1 szklanka cukru- 1 kostka margaryny - pół szklanki mleka - 3 łyżki kakao - płatki owsiane (0,5kg)Sposób przygotowania:1.Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Po małym rozgrzaniu się mleka dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu dodać kakao. Cały czas mieszając powoli dodać płatki owsiane. Zdjąć z ognia dalej mieszając.2.Mas
Gotuj Z MuzykąChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na Słodkoszczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej rzepakowy – 30 ml* wiórki kokosowe – 4 łyżkiDODATKOWO:* maliny – ok. 30 dag* cukier puder – 4 łyżki* polewa czekoladowa – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki na naleśniki mieszamy.Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe.Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki.Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny ( rozgniatając na mus )i mieszamy z cukrem pudrem.Na
Ostra na Słodko