wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie ciasteczka. Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie odrywamy od papieru i układamy na talerz. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajjajka, sól i sodę lub proszek, mieszamy razem z mąką, na jednolitą masę. Racuszki pieczemy obustronnie na złoty kolor na oleju i podajemy z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. Po więcej przepisów na wszelkiego rodzaju placuszki, racuszki i naleśniki zapraszam do zakładki "Placuszki" R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajsody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia
Smakowy RajCiasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić
Smakowy Rajprzypomniałam sobie o tym i postanowiłam trochę pokombinować, no i tak powstały karmelkowe szyszki z ryżem preparowanym i prażonymi bakaliami :) Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki , czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą. Składniki: ½ kg krówek (ciągnących) 70g masła 60g ryżu preparowanego 160g bakalii np. orzechów włoskich, orzechów laskowych, słonecznika, migdałów etc. Bakalie kroimy, a następnie prażymy
Smakowy RajOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła
Smakowy Rajlukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia Polewa czekoladowa: 150g czekolady np. deserowej 150ml śmietany słodkiej Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i masa się zagotuje
Smakowy RajOryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne. Ps. Opłatki do wypieków można kupić
Smakowy Rajwolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy masa się zagotuje. Z polewy robimy nożem lub uchwytem z łyżeczki cienkie kreseczki. Można też zamiast kreseczek polać całą powierzchnię ciasta polewą czekoladową, wtedy dajemy 100g czekolady i 100 ml mleka, a resztę robimy tak samo. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej co najmniej do następnego dnia. Po dwóch, trzech
Smakowy RajDelikatna i lekka, a zarazem mocno czekoladowa pianka. Przepis pochodzi z niezawodnej książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Autor radzi, aby podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :) Składniki na 6 porcji: masło do posmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany) 4 jajka 2 białka jaj szczypta soli cukier puder do oprószenia
wyzwania kuchenneMuffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa
Humanistka w kuchnijajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione
kgwjanczewoMała rzecz, a cieszy ;) Pyszne, barrrrrdzo czekoladowe tartaletki z wykorzystaniem ciasteczek oreo. (u mnie na zdjęciu biedronkowa podróbka popularnych ciasteczek ;) Deser jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia, także każdy przygotuje go na pewno bezproblemowo :) Z przepisu wychodzi 6 tartaletek. Foremka o średnicy 6,5cm u dołu i 9cm u góry. Składniki: Spód: opakowanie (175g) ciasteczek oreo 60g roztopionego
Czerwona Porzeczkanumer ukazał się akurat w Dzień Kobiet! Pierwszy i na pewno nie ostatni. Także same fantastyczne wiadomości dzisiaj dla Was przynoszę. Oczywiście wszystko podsumowane w Instagram-owych zdjęciach : * mocno czekoladowy tort urodzinowy * kawa z rana być musi * mój urodzinowy bukiet róż * pyszny obiadek! * urodzinowy prezent od Paulinki ! * piękne tulipany od S :* * kawa być musi * lody
Magiczne Życie MartyDodatkowo wierzch czekoladek możemy polać strużkami rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. *foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy Moje posty
Słodka Strona