Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujezapiekania wysmarować masłem. W misce połączyć likier, jajka i mleko i dokładnie wymieszać. Panettone podzielić (dosłownie podrzeć) na kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka. Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną
KUCHARNIAchocolat , tradycyjny francuski deser z czekolady, podawany w charakterystycznych petit pots , od których pochodzi jego nazwa. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc z łatwością zaprowadzi Was w krainę czekoladowej rozkoszy. Istnieje kilka wersji tego deseru, ja korzystałam z przepisu zamieszczonego w książce DESERY wydawnictwa Konemann, ale z apetytem sprawdzę wszystkie pozostałe:) P.S. Czy Wy też macie takie
KUCHARNIAodpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser
KUCHARNIAkubeczka. Po łyżeczce stopionej czekolady nakładać na rozłożoną folię aluminiową i ustawić na niej (czekoladzie) pionowo przygotowaną rurkę. Czekolada zastygnie tworząc dno - po zastygnięciu musicie delikatnie oddzielić folię od czekoladowego spodu. Gotowy kubeczek można nadziać musem, kremem lub po prostu bitą śmietaną i ozdobić, np. mrożonymi lub świeżymi owocami. Brandy Snaps można ozdobić mocząc końcówki w rozpuszczonej czekoladzie
KUCHARNIAgorzka. I naprawdę działa! I mogę zrobić ją sama w domu! Mieszam , chłodzę, oblewam, wycinam papierki, zawijam w sreberka. I coraz bardziej się uśmiecham. Cudownie czekoladowo-miętowa terapia. Może i Wam kiedyś pomoże? Oczywiście, jeśli podobnie jak ja czujecie miętę;) Smutki nie są warunkiem koniecznym, wręcz przeciwnie! Najlepiej przygotować pastylki zawczasu i zajadać się nimi profilaktycznie! Gwarantuję
KUCHARNIAawokado zamiast masła i upiec brioszkę, wypiek na wskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju
KUCHARNIAdrożdżowe jest jak poduszka bezpieczeństwa - w chwilach największych rozterek kawałek ciepłej buchty popity zimnym mlekiem potrafi zdziałać cuda. Gdybym miała zrobić listę moich ulubionych wypieków, to ukochane bezy, ciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie. I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką
KUCHARNIAkilka dni zapraszam Was na jajko-niespodziankę . Kto zgadnie co to będzie? Wpisujcie swoje pomysły - osoba, która odgadnie lub będzie najbliżej prawidłowej odpowiedzi, otrzyma ode mnie foremkę do czekoladowych łyżeczek (tych samych, jakie podawałam z karmelisu - klik )! A zatem ruszcie głową i wpisujcie swoje pomysły - uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO
KUCHARNIAniezliczone gesty, których serdeczność na zawsze pozostawia najlepsze wspomnienia A kulinarnie? - pyszna foccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli
KUCHARNIAżadnym negocjacjom warunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam te pozornie naruszające zasady kulinarne rewolucje, przewrotności, eksperymenty, które z czasem stają się powszechnie panującą klasyką. Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest cudowne
KUCHARNIAzakładamy się, że stopimy lody zanim zacznie się topić ten pyszny, mrożony sernik malinowy? Czas start! MROŻONY SERNIK MALINOWY Na spód 1,5 filiżanki zmielonych/pokruszonych drobno ciasteczek czekoladowych 1/4 filiżanki stopionego masła Na masę sernikową 500 g twarogu sernikowego /użyłam twarogu trzykrotnie mielonego/ 350 g śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można
KUCHARNIAodrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu: czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik
KUCHARNIAnajpiękniejszy uśmiech. Przywrócić nadzieję. Osłodzić najbardziej gorzkie chwile. Słodki cudotwórca. Jaki lubisz najbardziej? Twardy z płynnym nadzieniem, ciągnący jak krówka, czy miękki jak ptasie mleczko, owocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki
KUCHARNIAChcę wsłuchiwać się, jak ostrze noża powoli, choć zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona
KUCHARNIA