Placki z mąki pełnoziarnistej z chia, polane sosem czekoladowo-malinowym i mrożone jagody i maliny, czyli mój kawałek nieba. Pierwsze zdjęcia i post od dłuższego czasu. Fajnie tu wrócić. tak, próbuję z weganizmem. Przepis: własny / 1 lub 2 porcje / 50 g mąki pełnoziarnistej* 2 szczypty sody oczyszczonej łyżeczka cukru łyżka nasion chia 4 łyżki wody 100 ml mleka roślinnego Nasiona
tost z dżememWszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w filiżance kawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis: przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja / 60 g niepalonej kaszy gryczanej około
tost z dżememMiś” reż. Stanisław Bareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła
Jacob Tastesidzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka
Kto ugości moich gości?serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać do białek. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem, a na końcu dodać kakao i wodę. Piec około
talerz przyjemnościognia włożyłam posiekaną czekoladę i rozpuściłam ją mieszając. Na talerzu ułożyłam opłukaną i osuszoną rukolę, na nią ułożyłam kaszę bulgur, a obok usmażone wątróbki. Całość polałam sosem balsamicznym figowo czekoladowym. Poukładałam owoce i gotowe. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepudrem, gotowe! Równie dobrze do masy można dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową , albo zmienić nadzienie na masę makową, gęsty dżem lub krem czekoladowy. W każdym przypadku bułeczki będą smakować wybornie. Polecam! Sposób formowania podpatrzony gdzieś, kiedyś w czeluściach internetu
Rozpustne gotowaniecukrem i nadal miksując po kolei dodajemy: budyń, śmietankę (płynną, bez ubijania jej wcześniej), następnie po jednym jajku. Następnie zajmiemy się czekoladą i tą chwilę uważam za najtrudniejszą całej czekoladowej zabawy :). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją studzimy (musi być ciepła i wciąż płynna), i dodajemy do niej z pięć łyżek masy serowej dla zahartowania masy cały czas mieszając
W Moim Magicznym Domuroku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka i bardzo orzeźwiający. Pyszny
codojedzeniawyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki: Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi
Kuchnia w czekoladzieDziś Sylwester więc coś idealnego na imprezy :) nie trzeba kroić a każdy może sobie sam nałożyć kosteczkę na talerzyk .Dodatek alkoholu w polewie załamuje słodkość całości
Wypieki Renetego ciasta najlepiej użyć twardego sera kubełkowego, ponieważ wodnisty ser spowoduje, że herbatniki zbyt mocno rozmiękną, - jeżeli podczas składania popękają Wam herbatniki to nie przejmujcie się tym. Polewa czekoladowa oraz wiórki kokosowe wszystko zamaskują
Ugotowaćłyżka cukru szczypta soli Sos karmelowy: 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie
Wrzosowa PolanaNiejednokrotnie przekonałam się, że proste pomysły są najlepsze. Tak też było w przypadku dzisiejszych domowych pralinek. Malinowe serca otoczone są masą marcepanową i zanurzone w lśniącej polewie czekoladowej. Znajdą się jacyś chętni do wypróbowania tej słodkości? Składniki: 25-30 sztuk mrożonych malin 200g masy marcepanowej tabliczka czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g 5 łyżek śmietanki 1 łyżka żelatyny Masą marcepanową
Wrzosowa Polanabyć, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec można nakryć folią aluminową aby za mocno jabłka się nie spiekły, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię