słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia
moj przepis naniego rozpuszczone masło z cukrem. Wszystko ucieramy do momentu aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Pod koniec wsypujemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy do foremki (większa keksówka) wyłożonej pergaminem. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce koło 1-2 godziny. Po tym czasie stęrzeje i będzie można go kroić
Qchnia po prostugotować. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Kawę zaparzyć (najlepiej w ekspresie lub przecedzić, żeby nie miała fusów; można ewentualnie użyć rozpuszczalnej) i połączyć z mlekiem czekoladowym. Przelać do większego kubka lub szklanki, na wierzchu ułożyć dowolną ilość pianek. Pianki pod wpływem gorącej kawy zaczną się delikatnie rozpuszczać. Aby osiągnąć najciekawszy efekt smakowy należy użyć właśnie gorzkiej
Codzienna kuchnia niecodziennaSzukałam pomysłu z czym by tu podać makaron czekoladowy dostępny w Biedronce. Jest to propozycja raczej na szybkie letnie danie ale jeżeli ktoś lubi obiad w formie deseru to proszę bardzo. Dodam iż makaron wspaniale pachnie i jeszcze lepiej wygląda jednak wodę do jego ugotowania koniecznie trzeba posolić, ponieważ jest mdły. Czytaj więcej
Pychotkaaastopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakusię, że grono czytelników zwiększa się wraz z każdym kolejnym miesiącem. Wracając do przepisu... Ostatnio eksperymentuję z tapioką. Parę dni temu przygotowałam pudding waniliowy z truskawkami i czekoladowy z wiśniami . Dzisiaj czas na pudding kokosowy... z malinami ♥ Kremowy, słodki i lekko kokosowy. Idealnie smakuje z kwaśnymi malinami. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło, ponieważ jest jeszcze lekko
Ugotowaćczekolady: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokresie karnawału na naszych stołach nie możne zabraknąć smażonych słodkości. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne oponki. Ja najczęściej robię je z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą
Ladylaura.niego łyżeczkę startej czekolady i wymieszaj, tak aby czekolada się rozpuściła. Za pomocą dyszy spieniającej, spień mleko. Mleko przelej do wysokiej szklanki, następnie delikatnie po ściance wlej czekoladowe espresso, dzięki czemu utworzą nam się trzy warstwy. Na sam wierzch posyp kawę startą czekoladą! Pij póki gorące! Pyszne prawda?! ;-))))) Taka kawa z rana na pewno Was pobudzi do działania
SMYKWKUCHNIsernik właśnie taki jest. Solidna warstwa korzennego spodu , do tego kremowa masa serowa z porcją słodkich lepkich daktyli , a to wszystko przełamane odrobiną gorzkiej czekolady. Składniki: Spód : 200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru 4 jajka
Malinowa Kawiarenkaprzepisu, lecz niestety nie podam źródła, ponieważ już wtedy mała Di interesowała się książkami kucharskimi - czego dziś efektem jest brak okładki. Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba nic w nim zmieniać! (Mała keksówka) 1 szklanka mąki
Di gotujemasło. Studzimy. W tym czasie ubijamy żółtka i bardzo drobno mielimy migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aby uzyskać konsystencję bezy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka, zmielone migdały, a na końcu stopniowo mase bezową mieszając delkatnie łyżką tak, aby napowietrzyć ciasto. Przekładamy do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Simple DishDzisiaj w drogę. "Wciąż jestem obcy Zupełnie obcy tu - niby wróg Wciąż jestem obcy Wciąż bardziej obcy wam I sobie sam" zdrowy czekoladowy budyń /krem z awokado ; wiórki kokosowe Przepis: inspiracja / 1 porcja / dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 2 łyżki syropu klonowego lub ryżowego, z agawy etc. 1/2 szklanki mleka roślinnego duża szczypta soli 1/8 łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki zmiksować
tost z dżemem