baza", 500g ciastek, wafli, biszkoptu, bueno itp. margaryna, 100g nutella, 2 pełne łyżki cukier puder, 3-4 łyżki rum, 4łyżki żurawina, 2-3 łyżki migdały siekane, 2-3 łyżki czekoladowa posypka Przygotowanie Godzinę wcześniej wyjmujemy margarynę z lodówki, musi być bardzo miękka. Składniki z "bazy" mielimy w malakserze, przesypujemy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy wszystko w całość
Gotowanie moimi oczamipomarańczowy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny. Z przepisu wychodzi 16 serniczków. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150st. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Gotowanie moimi oczamiPieczemy w temperaturze 180st przez około 70-75 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem w wysokim naczyniu, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Dekorujemy śmietanką czekoladowe ciasto
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 120g Składniki na masę serową serki Danonki, 800g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl kaszka manna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Przygotowanie Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy
Gotowanie moimi oczamiwszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody wiórki kokosowe Sposób przygotowania 1. przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną
Darcia w kuchnidodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Darcia w kuchniCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl
Domowa cukiernia Ewyuzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta (na samej górze ma być placek z orzechami). Jeżeli nie robiliśmy masy orzechowej to wierzch polewamy polewą czekoladową. Smacznego
charlotte gotujetowarzystwie swoich sióstr bliźniaczek tylko białych ;) Zapraszam ! Na jedna blachę ciastek 50 gr masła 2-3 białka + szczypta soli 1/2 szkl cukru 200 gr kokosu 2 łyżeczki budyniu czekoladowego bez cukru + 1-2 łyżeczki kakao ( zależy od kakaa ) 1. Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i studzimy. 2. Ubijamy białka na sztywna piane, dodając pod koniec cukier oraz 2 łyżeczki budyniu
Gotowanie...to proste !wypiekach. Gofry rosną dzięki białkom ubitym na puszystą pianę. Smażą się bez problemu, nawet jeśli nie macie najnowszej gofrownicy. Będą wspaniale komponowały się z domowym dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy też świeżymi owocami. Przepis pochodzi ze zbiorów mistrza Michaela Roux :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 160 g mąki 270 ml mleka 50 g stopionego masła
Chocolate Muffin Blogpatelnię (bez tłuszczu!). Voila! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl Placuszki lekko się ciągną, mają kwaskowaty posmak. Idealnie smakują z polewą czekoladową (woda, stewia, kakao) i wiórkami kokosowymi. Wiórka możemy dodać również do środka, wyjdą nam wtedy kokosowo-waniliowe pancakes
Czarnawisienkadobra, koniec tego gadania, czas na działanie. Zaczynamy! Składniki na 12 szt: 100 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli
Blondynka Gotujeprzypadku nie użyję mlecznej do obtoczenia, bo czekoladki staną się niezmiernie słodkie. Przepis wyszukałam na Moje Wypieki , bo pamiętałam, że tam takie były. Tak jak wspomniałam przy Pralinkach Czekoladowych , spokojnie mogę użyć nazwy pralinki gdyż spełniają kryteria zawartości minimum 25% czekolady i oblane są czekoladą więc tu wszystko gra :) Niebawem zabiorę się za trufle, ale o nazwie i truflach opowiem
Blondynka Gotujedrewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka miodu W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić
kulinarnyswiatdomijasną, kremową masę. Dodać jajko i dalej mieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną, ubijając do otrzymania miękkiego ciasta. Czekoladę białą posiekać na drobno. Ręcznie wmieszać wiórki czekoladowe do ciasta. Rękoma ugnieść kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec przez 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnych