niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych
Maślane ciasteczkowyciskamy kształty foremkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią. Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :) Smacznego
Niezły Młynekkremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami
Praktyczna plMasa kawowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo: ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie gorzka czekolada Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder
Niespełnione zdolności kulinarnewarto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym. Składniki na 6-8 pączków: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo 250 g) 2 żółtka + 1 całe jajko 100 ml mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżka wódki/spirytusu
Ugotowaćmoim faworytem, ale za to uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa
Di gotujeprzepis powinien znaleźć się w repertuarze każdego domowego kucharza, a już z pewnością tego, który lubi słodycze. Mus czekoladowy to jeden z moich ulubionych deserów, do którego bardzo chętnie wracam. Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o dwóch rzeczach – jest prostszy niż myślicie i jest smaczniejszy niż myślicie. Wystarczą zaledwie trzy składniki! Więcej
Okolice PalnikaPieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ... Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki
Garniec Magaliechwili ochotę ta lista szybko by się nie skończyła! Dla miłośników słodkości też się coś znajdzie - bardzo intrygujące rabarbarowe tiramisu z chałwą, chlebek bananowo-cukiniowy czy chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej
Plate of JoyPoprzednio podałam przepis na tradycyjny biszkopt. Tym razem przepis na biszkopt czekoladowy. Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu Wykonanie: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem. Białka oddzielić
Mama Gotujeblaszce do pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie studzimy na kratce i umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tuż przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. *Suszone morele i śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Następnie śliwki, dżem figowy i Amaretto miksujemy na mus. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
Domowa cukiernia Ewymnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
Ala piecze i gotujenajlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru
Ladylaura.miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową . Smacznego
Cynamonowe szczęście