czekoladowe - 14235 przepisów (strona:480/949)

Muffinki dyniowe 124

ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka. Ja inspirowałam się… swoją książką kucharską na blogu i przepisem na  Murzynek bardzo czekoladowy. Próbowałam różnych receptur, nawet ze znanych blogów kulinarnych, niestety wychodziły zakalce, które mogły iść na konkurs, takie były piękne. Ten przepis jest zawsze niezawodny. Papilotki liściaste i cukierkowe

To co kocham
Piernik z orzechami ziemnymi 125

średnich keksówek. • Piec w temp 180 st.C przez 40 minut. • Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę, nie doprowadając do zagotowania. • Wystudzony piernik polać polewą czekoladową

To co kocham
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 141

cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej. • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą. • Ciasto odstawić do wystygnięcia. • Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej

To co kocham
Beza Czarny las 137

moim blogu, bo i smakuje, i pięknie wygląda, jest też doskonałym sposobem na recykling białek w kuchni. Tym razem w wydaniu wiśniowo-czekoladowym czyli po szwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy. Składniki: • 6 białek • 300 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana

To co kocham
Sernik kawowy 156

łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Polewa śmietanowa • 1 duża śmietana 18% – 360 g • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka kawy mielonej • cukierki czekoladowe w kształcie kawy Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i kawą rozpuszczalną, wystudzić. • Ser delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym

To co kocham
Babka czekoladowa 118

babce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka • 1 czekolada gorzka • 2 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada

To co kocham
Tort marchewkowy 158

kremem i przykryć drugim krążkiem. Należy to robić ostrożnie, bo ciasto jest kruche, najlepiej delikatnie zsunąć krążek. • Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. • Posypać wiórkami czekoladowymi i schłodzić

To co kocham
Serniczek z czekoladową śliwką 104

Delikatny ser i czekoladowa śliwka! W sezonie śliwkowym koniecznie pieczemy sernik z musem śliwkowym. Sernik ten powstał na bazie przepisu Senika z malinami i wyszedł równie pyszny. To, że nie jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 156

papilotkach. Niesamowicie kruche, kwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki  mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka

To co kocham
Galaretka z gruszkami i makiem 94

suszu • 1 galaretka pomarańczowa • 4 gruszki z kompotu Warstwa biała • 1 mały jogurt naturalny • 1 płaska łyżka żelatyny • 1 łyżeczka płaska maku • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Dekoracja • gwiazdki czekoladowe • migdały zblanszowane – posypka Wykonanie: • Zagotować kompot i rozpuścić w nim galaretkę cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odczekać 2 minuty

To co kocham
Ciastka cynamonowe półfrancuskie 113

jeden kęs do pysznej kawy. Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka • 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: • Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. • Wyrobić szybko ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej

To co kocham
Amerykański murzynek czyli brownie 157

brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki. Składniki: • 250 g masła orzechowego • 1 szklanka cukru

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 141

pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jadłam lekko posypane cynamonem z dodatkiem sosu czekoladowego, ale wyśmienicie smakują same, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. Mają być słodkie, ale dla mnie były zbyt słodkie

To co kocham
Sernik śliwkowy 167

Uwielbiam serniki… ale to już wiecie. Najbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto

To co kocham
Mus śliwkowy z chia 88

bardzo miękkie i słodkie, więc pierwsze co mi przyszło do głowy to mus śliwkowy. I tak powstał deser śliwkowy na bazie jogurtu, o czekoladowym smaku i żelowej konsystencji dzięki chia. Składniki na 2 porcje: • 1 szklanka bardzo dojrzałych śliwek • 1 mały jogurt naturalny • 2 łyżeczki kakao • odrobina cynamonu do smaku

To co kocham

Proponowane wyszukiwania