 Wuzetka 257
Wuzetka 257żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem). Przekładamy kremówkę na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Chłodzimy w lodówce. Polewamy ciasto polewą czekoladową. Przepis znalazłam tutaj
Aga w kuchni Napoje z masłem migdałowym 229
Napoje z masłem migdałowym 229propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie lub gdy potrzebny jest energetyczny kop w ciągu dnia. Czekoladowe smoothie migdałowe z bananem szpinakiem 2 szklanki mleka migdałowego gotowe albo domowe (jeżeli domowe to będzie potrzebne pół szklanki migdałów) 3 banany 2 garście szpinaku 2 czubate łyżki masła migdałowego
Cooking for Emily Ciasto krucho-drożdżowe 214
Ciasto krucho-drożdżowe 214przeciwne strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem
Kulinarna (nie)codzienność Ciasteczka słodkie baranki 225
Ciasteczka słodkie baranki 225kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować 14 kulek 1cm, resztę kulek nieco mniejszych. Na jednego baranka potrzeba ok 9 kulek jasnych, 1 większa na głowę i 3 mniejsze czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt. Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut
Obiad gotowy Kotlety z kalafiora 224
Kotlety z kalafiora 224morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak mam ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują
Obiad gotowy IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 213
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 213wzięły blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej : Marta , Edyta , Dorota , Marlena i Magda . Stoiska dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik. Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki z grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem
Obiad gotowy Sernik kokosowy 656
Sernik kokosowy 656wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:) Składniki
Obiad gotowy Sałatka w słoiku do pracy 246
Sałatka w słoiku do pracy 246wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem i owocami. Teraz nastał czas lunch boxów, których zawartość zależy wyłącznie od naszej wyobraźni
Obiad gotowy Keks marcepanowy z bakaliami 189
Keks marcepanowy z bakaliami 189dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny. Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym
Obiad gotowy Szokoladowe kulki ze prosym (Trufle czekoladowe) 193
Szokoladowe kulki ze prosym (Trufle czekoladowe) 193tłuszczu 13 dodałem 14 nazywają 15 czekolada 16 uważajcie 17 dodajcie 18 cukru pudru 19 dałem 20 rozpuśćcie 21 wrzućcie 22 gotowe Artykuł Szokoladowe kulki ze prosym (Trufle czekoladowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchni Japoński makowiec. 180
Japoński makowiec. 180wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami. Polewa; Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem. Makaroniki różane - muszą udać się każdemu 221
Makaroniki różane - muszą udać się każdemu 221Większość osób zachwyca się smakiem makaroników, jednocześnie bojąc się je zrobić bo są trudne. Już kiedyś robiłam z mamą tradycyjnie makaroniki i wyszły nam przepyszne. Niestety
Lili w kuchni Ciasto pietruszkowe 214
Ciasto pietruszkowe 214Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna. Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ? Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto
kolorowotorcikowo Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 297
Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 297Składniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa
Menu Zdrowia Domowa chałwa 4332
Domowa chałwa 4332naszych sklepach, najważniejszymi składnikami są: karmel i mielone ziarno sezamowe, nazywane niegdyś przyprawą bogów. Najbardziej znani nasi producenci tego przysmaku (np. Wawel, Odra) nadają jej różne smaki: waniliowy, kakaowy, czekoladowy , orzechowy. Niewielkie batoniki kosztują 2-4 zł, ale w przeliczeniu na kilogram cena dochodzi często nawet
Menu Zdrowia