najłatwiejszy prezent dla dziecka. Nic łatwiejszego jak kupić cukierki czy czekoladę. Słodycze są na wszelkich świątecznych imprezach, w paczkach z prezentami od znajomych, w przedszkolu, w pracy… czekoladowe mikołaje czyhają z każdej strony. Uwaga! macie prawo głośno mówić że tego sobie nie życzycie. Łatwiej powiedzieć to wcześniej niż potem odebrać torbę ze słodyczami dziecku. O tym i o wielu
Cooking for Emilynaszej podstawy. Dopiero jak jedna ściana zastygnie doklejać kolejne. Można sobie pomóc podpierając elementy kartonikami lub czymś innym. Dodatkowo dach możemy posypać wiórkami kokosowymi, dróżkę wykonać z posypki czekoladowej. Do podstawy możemy przykleić choinki i inne... wszystko zależne od naszej wyobraźni. Moja chatka bardzo skromna, nie wydawałam za dużo pieniążków na dekoracje, choć w sklepie kusiły, jednak
Mój pomysł naświeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 10 dag rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy posiekane orzechy włoskie Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe! Można przeciąć ciasto na pół w poziomie i wysmarować pozostałymi powidłami, można zrobić polewę czekoladową i ozdobić orzechami lub owocami. Piernik zachowuje świeżość przez 3-4 tygodnie ale u kogo by się tyle uchował? Prosty piernik z powidłami i olejem
Mama z miastabezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki pszennej, ale zamieniłam
Mama z Motylemkostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut
Receptura smakuPrzygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła
W mojej kuchniCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej
Kuchnia bezglutenowasię z nim delikatnie. Z ciasta wycinałam okrągłe ciastka, po czym odbijałam stemple – znajdziecie je już w większości sklepów z wyposażeniem kuchni/domu Zobaczcie też: Kruche ciasteczka maślane Ciastka czekoladowe Przepis na ciastka cynamonowe Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 szklanki mąki 150 g masła pół szklanki cukru pudru jajko 1-2 łyżeczki cynamonu - w zależności
Kuchnia BazyliiBarszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sałatka śledziowa BLOG: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/ Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Rudolf brownie BLOG: http://mamidami.com/ Czekoladowy sernik świąteczny BLOG: http://vegazone.blox.pl/ Muffinki piernikowe BLOG: http://slodkiezycie.com/ Keks angielski BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Śledzie w sosie piernikowym BLOG: https://poproszedokladke.pl/ Drożdżowy makowiec zawijany BLOG: http://obiadgotowy.blogspot.com/ Karp smażony
Kuchnia Bazyliiłyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę
Gotowanie...to proste !kokosowego (35 IG), który zawiera magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje też w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6. To dzięki niemu sernik uzyskał piękny czekoladowo-karmelowy kolor, delikatny posmak i kokosowy aromat. Zamiast mąki/skrobi dodałam mąkę kokosową (35 IG) - będącą idealnym źródłem błonnika oraz zdrowym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu. Jest bardzo chłonna
Di gotujekawałek tego cuda ma ok. 400 kcal łamie serca! Szperając w internecie, szukając zdrowego zamiennika znalazłam masę przepisów na brownie z cukinią. Najpierw byłam zaskoczona i zrezygnowałam, bo …ciasto czekoladowe z cukinią nie może smakować dobrze. Ale przyszedł taki dzień, kiedy obudziłam się i wiedziałam, że jak nie zjem czegoś słodkiego to będę zabijać po kolei wszystkich. Westchnęłam i poszłam
Be Fit Be Strongdodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam Wam wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich
Be Fit Be Strongwystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem orzechowym lub różnymi dżemami. Musimy jednak uważać kupując ciasta francuskie (o ile nie robimy ich sami), gdyż większość znajdujących się na rynku ciast nafaszerowana jest ogromną
Be Fit Be Strong