cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić. *jeśli nie można dokończyć rolady w ten sam dzień to jak najbardziej można ją dokończyć następnego dnia
Motylkowa Kuchniakukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy
Ugotowane pozamiataneOłłłłłł maaaaaj gaaaaszzz!!! Taka była reakcja na to ciasto czekoladowe. Okrzyk przyniesiony prosto z kina z filmu SING. Oł maj gasz, jaka to fajna bajka jest :) Bo ja ostatnimi czasy to tylko bajki w kinie oglądam i psioczę do koleżanki (też matki), że nie pamiętam kiedy coś strasznego, poważnego i dobrego w kinie obejrzałam. A ona mi mówi
bistro mamawilgotna „Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na „małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast
Moja Delicjazapewne wiecie Churros to przepyszny Hiszpański deser posypany cukrem pudrem lub podawany z sosem czekoladowym. Przepis znalazłam w książce Ani Starmach. Ja swoje rurki podałam bez żadnych dodatków dla mnie taka wersja bez niczego jest wystarczająco słodka. Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :) Składniki : 200 g mąki typ 550 100 g masła 4 jajka 200 ml wody
Sama słodycz i szczypta chiliSpokojnie można je robić razem z dziećmi ponieważ robi się je bardzo łatwo i nie wymagają umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzą smaczne i znikają zdecydowanie za szybko. Moje babeczki są czekoladowe, marchewkowe, kokosowe oraz cytrynowe. Z tego przepisu, przygotowywałam również babeczki jabłkowe oraz z truskawkami, i były równie pyszne. To co dodacie do nich to Was wybór. Babeczki są średniego rozmiaru
Klasyka Gotowaniaobserwujących 13 postów 2 6 , 997 wyświetleń najpopularniejsze posty : Ciasto marchewkowe z ananasem Strogonow ze schabu i pieczarek Tort czekoladowy z wafelkami ziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek! Chcę Was też zaprosić do nowej grupy, która powstała na FB czyli błyskawiczne piątki. ziękuję, że ze mną jesteście
Magiczne Życie Martyramach zachcianki, przygotowałam bardzo smaczny bananowy chlebek. Można go jeść z różnymi dodatkami typu: ulubiony dżem, krem czekoladowy, świeże owoce... i co tam jeszcze chcecie. Idealny na śniadanie, jak i do kawy. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Już go więcej nie zachwalam, ale szczerze polecam :) SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany 3 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 szkl oleju 1 jajko
Kuchnia w opałachMoje buraczane love trwa nadal. Tym razem ta miłość przerodziła się w ciasto z udziałem buraka. Bardzo fajne, wilgotne, niezwykle smaczne buraczano-czekoladowe cudo. Wypórbujcie koniecznie. Ilość porcji: Blacha okrągła 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: 400g surowych buraków (3 małe lub 2 duże) 180g ciemnej czekolady 150g cukru trzcinowego 90g mąki pszennej 70ml oleju rzepakowego
Kolizje SmakówPyszne, wilgotne, mięciutkie ciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. I jeszcze ta dynia… :) Składniki 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu ) 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego 1,5 szkl mąki pszennej 50 g masła 2 jaja 1/4 szkl oleju roślinnego 3/4 łyżeczki
OliveandThymebabeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. Składniki 5 białek 90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki pszennej
OliveandThymekarmel będzie się gotował, do drugiego rondla wlejcie wodę, 200 ml śmietanki i wrzućcie połamaną czekoladę. Wymieszajcie. Kiedy czekolada roztopi się, gotujcie masę przez około 10 minut. Ugotowaną masę czekoladową połączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym
OliveandThymeDrogie Babcie. Ukochani Dziadkowie. Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego! Składniki 100 g mieszanki orzechów i migdałów 100 g dobrej, gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 75 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto) płatki migdałowe, cukier puder do posypania
OliveandThymeświeżych drożdży 170 ml ciepłego mleka 1 jajo 2 żółtka 75 g roztopionego masła 75 g cukru + 1 łyżeczka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli krem czekoladowy lub dżem do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie Do ciepłego mleka wkruszcie drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie na kwadrans. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą, cukrem
OliveandThymetermoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie
OliveandThyme