fajnego zdjęcia. Ciasto jest przepyszne, ale wymaga od nas jednak nieco cierpliwości przy jego przygotowywaniu. A to dlatego, że ciasto kruche musi się schłodzić, upiec, ostudzić, galaretka stężeć, masa czekoladowa ostudzić i również nieco stwardnieć, no i zanim położymy bezę na śmietanę, to też musi się ostudzić. Ale za to smak jest wyjątkowy, co nagradza nam wszelki wysiłek włożony
Passions hobbies lifejedno z dań, małych grzeszków, które krzepi zmęczone ciało i skołataną duszę po ciężkim dniu, niemal tak samo skutecznie jak czekoladowe pyszności. Mnie samo robienie tych babeczek uspokaja, może dlatego, że zawsze wychodzą pyszne i bez przeszkód dają się modyfikować. Dzisiaj cebularze, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przegryzka, lub dodatek, na przykład do czerwonego barszczyku. Składniki na 12 babeczek
Pichceniomaniagotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz
6niebojedynie na tym co w serniku najważniejsze czyli na masie serowej. Zrezygnowałam ze spodu , co zaoszczędziło znów kilka minut pracy . Ale za to pokusiłam się o solidną porcję czekoladowej polewy z pomarańczowym aromatem :) Wyszło pysznie . Polecam Wam do wypróbowania. Składniki : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 1 i 1/4 szklanki cukru (270g) - można dać nieco więcej jeśli mamy
Malinowa Kawiarenkapolałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się rozpuści. Polać ciasto polewą czekoladową. Migdały uprażyć na patelni, posypać nimi ciasto. Wisienkami ozdobić wierzch torcika. Smacznego
Słodkości i nie tylkodzień😊 Niestety są bardzo kaloryczne.... ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile zapomnienia 😊💗 Dzisiaj znajdziecie u mnie przepis na p ą czki z budyniem w polewie czekoladowej, posypane orzechami pekan 😋 Zrobiłam je wczoraj, a zniknęły już wszystkie 😃 Składniki: ciasto: m ą ka pszenna 4 szklanki + m ą ka do podsypywania , jajka 4 szt, masło 100 g, cukier
kulinarne odsłony patiMusiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa , ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto z marcepanem na wzór szwedzkiego ciasta czekoladowego kladdkaka . Jest to najprostsze i nabjardziej popularne ciasto w Szwecji znane w Polsce pod nazwą ciasto lawa . Ciasto jest wilgotne, lekko rozpływające się w ustach. Ciasto z marcepanem jest pyszne
codojedzeniaciasto? Pewien jegomość powiedział...z mąki, co mnie nie tyle rozbawiło, co ucieszyło. Jednak bliższa mojemu sercu jest kakaowa babka z fasoli. Raz że lubię czekoladowe smaki, a dwa puchata struktura bardziej mi pasuje. Tu kokos jak na tłuszcz przystało, obciążył ciasto i choć ładnie wyrosło, to jednak należy do takich cięższych, zwartych. Nie jest
Dieta moja pasjamielony - 20 dag proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier puder – 20 dag masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką
Camilla w kuchniżadna zima nam nie straszna - jesteśmy szczęśliwsi! Ot magia czekolady.. Kiedy wracamy o tej porze do domu miło jest napić się czegoś rozgrzewającego o pięknym aromacie i czekoladowym smaku. Któż nie lubi czekolady?!:) Bo gdy zimą ciemne wieczory dłużą się w nieskończoność można poczytać książkę, obejrzeć dobry film, spotkać się z przyjaciółmi, rodziną, jednym słowem
Zasmakuj KuchniJakby nie patrzeć, to taka zdrowa wersja Nutelli. Czekoladowy krem z awokado, albo się go lubi albo nie. Ja się w nim zakochałam, choć moim domownikom nie przypadł do gustu ;). Krem podałam z biszkoptowym omletem i fistaszkami (przepis jutro na blogu). Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 1,5 łyżki naturalnego gorzkiego kakao
Nastoletnie Wypiekaniewszystkich łasuchów lubiących czekoladę, mam dzisiaj pyszny deser. Mocno czekoladowy mus z...awokado. Kiedy robiłam go po raz pierwszy, to byłam dość sceptycznie nastawiona do jego smaku. Okazało się jednak, że to bardzo dobre połączenie smaków. Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy
Codzienna kuchnia niecodziennawiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku wiśnie z syropu
Kuchnia domowa AniFondue czekoladowe z owocami, idealne na spotkania w mniejszym gronie. Ja przygotowałam z bananami, mandarynkami i pomarańczami. 250 ml śmietany 30%, 1 łyżka masła, 250 g czekolady* Śmietanę, masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w garnku na małym ogniu, nie gotować. Przelać do naczynia na fondue, ustawić na podgrzewaczu. Nadziewać cząstki owoców na widelczyk i maczać w czekoladzie..... mniam :) *ja użyłam
królestwo garówprzykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Kieliszki powoli napełnić panna cottą i odstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał. Udekorować wg uznania. (Użyłam resztek galaretki, panna cotty oraz czekoladowego Twistera z Cukieterii .) (*) Panna cotta to klasyczny, włoski deser. Oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i bardzo często wanilię, a usztywnia żelatyną. (**) U mnie był
Di gotuje