dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaFrancuskie serduszka z nutellą i malinami to idealna przekąska na słodko dla dwojga. Pyszne ciasto francuskie, krem czekoladowy i kwaśne owoce - perfekcyjne połączenie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g malin nutella (1/2 małego opakowania) cukier puder do posypania 1 żółtko 1. Z ciasta francuskiego wyciąć serduszka. 2. Każdy kawałek ciasto rozsmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie rozsmarować(...)krem czekoladowy i dodać maliny. 3. Piec około 20 minut w 200°C. 4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * pomysł zaczerpnięty ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/francuskie-ciasteczka-z-nutella-i-truskawkami
UgotowaćMiękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku. Idealne do kubka gorącego kakao. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko
UgotowaćBanalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)śmietany 30% sok z połowy cytryny 1/3 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy
UgotowaćTradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę
Ugotowaćkoszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu(...)stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą
bistro mamaspróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać(...)masło i zmieszać. 2. Gotową masą wykładać dno tortownicy i jej boki na około 2-3 cm. 3. Schłodzić w lodówce około 20-30 minut 4. Do masy kajmakowej czekoladowej dodać odrobinę whisky, dokładnie wymieszać, 5. Wykładać na spód i schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę
KreatywnePinygarść rodzynek 3 łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy(...)Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy porcję nadzienia i układamy je w trójkąty. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni po minucie z każdej strony .Gorące naleśniki polewamy polewą czekoladową
Smakowite Daniaszklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną(...)bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami laskowymi lub przekładamy dżemem
Smakowite Daniasklejonych serduszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli jajko 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie ) 150 g masła 125 g marmolady owocowej gotowa polewa czekoladowa przepis Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, soli, jajka i masła wyrabiamy kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny(...)Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego
Smakowite Daniaproszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy(...)delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki na ok 200g polewy 130 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 jajko przepis Margarynę rozpuszczamy w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania . Dodajemy cukier, kakao ( dla uzyskania nieco łagodnieszego smaku polewy polecam
Smakowite Daniasmaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko podgrzane mleko (np w kuchence mikrofalowej ) i całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe lody przelewamy do szklanek, dekorujemy(...)posypką czekoladową i od razu podajmy
Smakowite Daniajajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Do ubitych na sztywno białek wlewamy rozkłócone żółtka i wsypujemy mąkę(...)biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Smakowite Dania