wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega) i dodajemy do nich masło (100g(...)wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze. Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny
WeAreCrazymasą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g mąki ziemniaczanej100 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady)Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki(...)czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujemlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliKrem serowo-czekoladowy:120 g cukru100 g białej czekolady160 g masła400 g serka kremowego PhiladelphiaCzekoladę mleczną podzielić na 12 części. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej(...)fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier i serek. Krótko
Świat Ciastapiec nie będę. No może jakieś proste ciasta z gatunku „zamieszać i wstawić”.Najcierpliwszy pogodził się z faktem, że mój cukierniczy repertuar obejmuje 6 ciast i jeden suflet czekoladowy a po resztę niech się na miasto uda. Nie będę się popisywać, że cukiernictwo nie ma przede mną tajemnic, bo wiem, że skończy się to ogólną katastrofą i będę pół dnia(...)dodajemy resztę składników. Ciasto ma być gęste. Wlewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem.Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego
ladykitchenDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2(...)łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu
Kulinarne przygody Gatityrozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C.Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki.Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona.Przy pomocy szpatulki polaczyc mase czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo!Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masy macepanowej 100 g cukru pudruSkladniki na polewe czekoladowa:70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao)1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumuWykonanie:Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac(...)takiej samej ilosci jak spody z kruchego ciasta.Na kazde ciasteczko posmarowane dzemem nalozyc wyciety i dopasowany ksztaltem marcepan,lekko dociskajac brzegi.W kapieli wodnej rozpuscic czekolade.Kazde ciasteczko posmarowac polewa czekoladowa i ulozyc na kratce do zastygniecia polewy.Najlepiej zostawic je na cala noc.Gdy polewa calkowicie zastygnie przelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce.Smacznego!Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki:Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch(...)pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk):150 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło
Food Squarejedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia
Kolizje Smakówpiec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.Sernik można polać ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić
kolorowotorcikowosię nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach. Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków(...)stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:200 g herbatników (ja użyłam Petitki)100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)50 g miękkiego masłaSKŁADNIKI NA KREM:250 g mascarpone200 g białej czekoladyDODATKOWO:250-300 g świeżych malincukier puder do oprószeniaWYKONANIE:SPÓD:Czekoladę rozpuść
Słodko-Słony Świat Ilonyznalazłam na blogu Przepisy Aleksandry i wiedziałam, że będzie fantastyczny:) Zmodyfikowałam go oczywiście nieco, ale ogólny efekt jest świetny. Delikatnie kokosowa masa sernikowa w połączeniu z malinowym wypełnieniem i czekoladowym puszystym biszkoptem to trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:2/3 szklanki mąki2/3 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej6
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci(...)były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z kremem rozpływają się w ustach. Naprawdę, przepyszne! Nie wahajcie się przed ich zrobieniem:) Kto lubi, może zjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee
Słodko-Słony Świat Ilonycytryny4-5 gruszek (mogą być z puszki)3 banany1 łyżeczka imbirubita śmietana do dekoracjiUkoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.Gruszki i banany pokroić(...)połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.Źródło: pin-upcake
Świat Domowej Kuchni