czekoladowe - 14235 przepisów (strona:376/949)

Blok czekoladowy z żurawiną, śliwkami i herbatnikami 404

Blok czekoladowy jest czekoladowy tylko z nazwy - czekolady w nim brak. Ale to rzecz z mojego dzieciństwa w Jaruzellandzie zwanym PRL, w którym czekolady, jak i wielu innych rzeczy zresztą, nie było lub były wielkim rarytasem. Kiedy moja mama robiła blok, znikał w ciągu jednego, góra dwóch dni. Okazuje się jednak, że dziś tempo jego znikania jest podobne... ;) Składniki

W SMAK
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 393

jajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około(...)cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy śmietankę zgodnie z przepisem na śmietan - fixie, a następnie przekładamy ją na ciasto i równo rozsmarowujemy. Gotowe ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi lub tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki, aby wychłodło. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 157

100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy(...)zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia

Smakowy Raj
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 138

Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę

Smakowy Raj
Bananowy koktajl z czekoladową wiórą i tajnym składnikiem :) 139

nawet tort o tym smaku :) Koktajl jest równie pyszny :) Ilość wystarcza na około 3-4 osób. Składniki: 3 banany 2 szklanki zimnego mleka ½ cytryny 1 łyżka startej czekolady- wiórek + czekoladowa posypka Banany z zimnym mlekiem i wyciśniętym sokiem z cytryny miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i gotowe :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Rogaliki drożdżowe z kremem czekoladowo- słonecznikowym 119

drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła 75g słonecznika Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z cukrem i dodajemy do nich część mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę

Smakowy Raj
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 172

dniu mojego święta, chociaż nie utożsamiam się z nim specjalnie, ale jakaś wymówka być musi, zrobiłem sobie i pozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody(...)waniliowym topimy w rondelku, dodajemy skórę pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki dodajemy kakao, mieszamy widelcem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik

BaRepas
muffiny mocno czekoladowe 136

smutno, gdy Ci źle, ZJEDZ CZEKOLADĘ! Ale inne powody, żeby zjeść tak mocno czekoladowego muffina są jak najbardziej wskazane. Polecam dla łasuchów i czekomaniaków, świetny i słodki deser. Przepis jest zmodernizowaną przeze mnie wersją przepisu na czekoladowe muffiny wg Nigelli. Robienie zajmie Wam ok. 10 min, a efekt zadowoli. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki

zabawa smakiem
Ciasto piankowe - bez pieczenia 634

specjalnych zdolności kulinarnych, a skoro wyszło mnie wyjdzie i wam  Najbardziej pracochłonna była dekoracja, reszta to pikuś ;) Przepis na ciasto Składniki na spód ciasta: 250 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g roztopionego masła  50 g roztopionej czekolady (opcjonalnie, jeśli chcecie żeby spód był słodszy) Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i ugniatamy ciasto i przekładamy

W kuchennej krainie
Czekoladowe muffinki z domowym budyniem 196

wlezie! Jedno z moich ulubionych nadzień to budyń i czekolada i właśnie w tym poście chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na te babeczki. Same muffinki też są czekoladowe, a budyń waniliowy robiony jest domową metodą. Oczywiście leniuszki mogą dodać taki z torebki, ale w wykonaniu go samemu, jak sami zobaczycie, nie ma nic trudnego! CZEKOLADOWE MUFFINKI Z DOMOWYM

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Muffinki czekoladowe 96

dziś - mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u  Pani Paszczakowej . Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato.  Składniki (na 12 szt. babeczek)  suche 250 g mąki

pink envelope
Czekoladowo - truskawkowy 119

Truskawki ruszyły! Umilam sobie wtorkowe południe wybornym koktajlem truskawkowym z dodatkiem kremu orzechowo - czekoladowego :) Co najbardziej poprawiło mi dzisiejszy nastrój, kiedy każdy widzi co mamy za oknem. A że sezon na truskawki się zaczyna, zacznijmy się nimi objadać!  Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo - czekoladowego szklanka kefiru (zastąpić można mlekiem, jogurtem naturalnym) Sposób przygotowania Truskawki umyć

pink envelope
Rolada z czekoladowym kremem 394

roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec(...)stopni.  Piec około 15 minut.  Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić.  Krem czekoladowy - czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła. Mocno schłodzoną

pink envelope
Owsianka o smaku deserku czekoladowego Monte 117

Kolejna wariacja na temat mojej ulubionej propozycji śniadaniowej, a mianowicie owsianki :) Tym razem pyszna, gorąca i kremowa o smaku deserku czekoladowego Monte, znanego z dzieciństwa . Myślę, że każdy z nas uwielbiał grzebać łyżeczką w dwukolorowych warstwach kremowo-czekoladowych lub delektować się smakiem każdej z nich osobno - ja należałam do grupy drugiej ;) Jeśli lubicie słodsze dania, polecam użyć czekolady mlecznej :) Składniki

Chocolate Muffin Blog
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 146

dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru pudru Masę makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie . Na dnie prostokątnej formy(...)dużo. Dziś lukier posypałam żółtymi kuleczkami i zieloną posypką- ma to udawać wiosenną łąkę przebijającą spod śniegu. Proroczo, bo śnieg dziś sypał... Jeśli przedkładacie czekoladę nad lukier polecam polewę czekoladową. Przepis na nią zdobyła lata temu moja mama i jest w jej odwiecznym zeszycie z przepisami. Masło rozpuszczamy. Jajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło- powinno

les mirabelles