koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu(...)stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy okazji opublikuję takie imprezowe menu na blogu. Niestety, nie wiem dlaczego, ale nie zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą
bistro mamaspróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada deserowa Przygotowanie: 1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać(...)masło i zmieszać. 2. Gotową masą wykładać dno tortownicy i jej boki na około 2-3 cm. 3. Schłodzić w lodówce około 20-30 minut 4. Do masy kajmakowej czekoladowej dodać odrobinę whisky, dokładnie wymieszać, 5. Wykładać na spód i schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę
KreatywnePinygarść rodzynek 3 łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy(...)Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy porcję nadzienia i układamy je w trójkąty. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni po minucie z każdej strony .Gorące naleśniki polewamy polewą czekoladową
Smakowite Daniaszklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną(...)bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku . Po upieczeniu i przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami laskowymi lub przekładamy dżemem
Smakowite Daniasklejonych serduszek 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli jajko 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie ) 150 g masła 125 g marmolady owocowej gotowa polewa czekoladowa przepis Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, soli, jajka i masła wyrabiamy kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny(...)Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego
Smakowite Daniaproszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy(...)delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki na ok 200g polewy 130 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 jajko przepis Margarynę rozpuszczamy w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania . Dodajemy cukier, kakao ( dla uzyskania nieco łagodnieszego smaku polewy polecam
Smakowite Daniasmaczny lodowy przysmak możemy modyfikować według własnych upodobań dodając owoce lub rozpuszczoną czekoladę. składniki na 3 porcje 1 l lodów śmietankowych lub waniliowych 1 szklanka mleka 2 łyżki posypki czekoladowej przepis Do miski przekładamy lody podzielone na mniejsze porcje, wlewamy lekko podgrzane mleko (np w kuchence mikrofalowej ) i całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotowe lody przelewamy do szklanek, dekorujemy(...)posypką czekoladową i od razu podajmy
Smakowite Daniajajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Do ubitych na sztywno białek wlewamy rozkłócone żółtka i wsypujemy mąkę(...)biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30- 40 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu
Smakowite Daniabiałek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 250 g borówek amerykańskich 1/3 gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka, w trakcie ubijania wlewamy ocet, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier kryształ, wszystko ubijamy do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pianę(...)jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową oraz borówkami. Tort podajemy od razu po przygotowaniu
Smakowite Daniakakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) gotowa polewa czekoladowa przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je stopniowo(...)herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polewą przygotowaną z czekolady i masła, i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki
Smakowite DaniaHerbatniki można maczać w alkoholu lub mleku. 1 litr mleka szklanka kaszy manny pół szklanki cukru 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki kakao 2 duże opakowania herbatników Polewa czekoladowa: łyżka masła 1/3 szklanki mleka 150 g mlecznej czekolady Do namaczania herbatników: szklanka mleka lub wódki z wodą w proporcji 1 do 5 1 litr mleka zagotować z cukrem, cukrem(...)mieszając aż do zgęstnienia. Zostawić do przestygnięcia. Herbatniki maczać w mleku (lub wódce z wodą). Na warstwę herbatników nałożyć krem. Ułożyć 3-4 warstwy. Ostatnią warstwę herbatników polać polewą czekoladową (czekoladę, masło i mleko rozpuścić delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Bulliojeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś wykonanych babeczek ;) Wpadłam na pomysł że upiekę sobie dziś jakieś muffinki.. ale nie całe czekoladowe.. ile można? Jasne z kawałkami czekolady! Tak, ale nie mam czekolady ;( To mieszane jasne i ciemne ciasto! Zeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało mi się ciasto które ewidentnie(...)kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko
W kuchni bez szafekChodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku... Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie... Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki. Prawdę mówiąc nie została mi do kawy na dziś nawet jedna... Pomarańczowe babeczki (muffinki) z czekolada (szkl. to u mnie 200 ml) 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia po pół szkl. soku pomarańczowego i śmietany kremówki 100 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 jajko, rozbełtane garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem
Dzieje kuchennej Wiewióry