czekoladowe - 14235 przepisów (strona:375/949)

Wuzetka 157

szklanki mąki 1 szklanka mleka Krem: 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 5 łyżek zsiadłego mleka 1 szklanka śmietany - 18 lub 12% Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Dodatkowo: Dżem lub konfitura do przełożenia Śmietana kremówka na bitą śmietanę Ciasto: Masło, cukier i jajka dokładnie utrzeć mikserem. Cały(...)minut. Jeśli to nie pomoże - po prostu wyłożyć krem na ciasto - po nocy w lodówce krem będzie zwarty i cudowny. Krem wyłożyć na blat ciasta i przykryć drugim. Polewa czekoladowa: Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Polewą wysmarować całe ciasto. Udekorować ubitą kremówką - najlepiej jej już nie dosładzać - ciasto będzie wystarczająco słodkie :) Smacznego :) Zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 105

prawdę powiedziawszy - nie wiem, czy się da, ale... jak nie sprawdzę, to się nie przekonam, prawda? W każdym razie - próbuję nadrabiać. I stąd też dzisiejszy wpis - ciastka czekoladowe z orzechami. Ciastka, które zrobiłam na nasz wyjazd do przecudnego, przeuroczego Wrocławia, który mieliśmy okazję zobaczyć z cudowną i mega optymistyczną Karoliną w długi weekend w sierpniu. Wyjazd był nie tylko jednym(...)który będzie mi się kojarzył z cudownym jedzeniem!  A właśnie - ktoś ma ochotę usłyszeć gdzie byliśmy i co możemy z czystym sumieniem polecić? :> Przepis na ciastka czekoladowe pochodzi z książki Doroty z Moich Wypieków (Mona! Dziękuję za książkę <3), ale lekko go zmodyfikowałam. Pierwotny przepis by na ciastka z nutellą, której w zasadzie w domu nie miewam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piwne brownies: Październikowe Wyzwanie Blogerek 131

przez drożdże i nadaje piwu słodkawego smaku - Sweet Cow jest słodkawe, dla mnie smakuje jak wzmocniona kawa z mlekiem ;)   Niestety - tego piwa nie było, więc zastąpiłam je Organicznym Czekoladowym Stoutem z browaru Samuel Smith's ( Marku! Dziękuję za pomoc w jego zdobyciu! :)) Piwo w smaku gorzkawe, dość mocne i mocno czekoladowe. No i czy może być coś lepszego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe babeczki dyniowe 126

Dyni pewnie macie dość, bo atakuje Was na każdym kroku? Niestety - zmartwię Was - u mnie pojawią się jeszcze co najmniej 2 przepisy z dodatkiem dyni ;) Dziś - babeczki czekoladowo-dyniowe, pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i mokre w środku.   Składniki: szklanka musu z dyni 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik pomarańczowy 129

Dalszy ciąg wykorzystywania pomarańczy. Słodki, puszysty sernik, za oknem śnieg, a na talerzu wiosna! ;) Składniki: Spód czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 1 duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy(...)pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Masa serowa Wszystkie składniki na masę serową

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo 157

miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się(...)więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni. Chrupiące rożki bananowo-czekoladowe z ciasta filo Składniki: (na 8 sztuk) 2 duże płaty ciasta filo 20 g masła 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 25 g ciemnej czekolady (70%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowa bita śmietana na czekoladowo-serowym pucharku 138

tych, którym nie mogę się oprzeć. Robię go rzadko, ale jeśli już...to są to duże pucharki ;) Spróbujcie, bo warto. Deser nie jest zbyt słodki, a to dzięki połączeniu czekoladowego smaku z serowym. Przepis na migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny. Pucharek przygotowałam(...)wodę i blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość migdałów, można połączyć (delikatnie mieszając łyżką) masę migdałową z tradycyjną bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1. Czekoladowo-serowy pucharek: Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około

Słodkie okruszki
Ciasteczka z czekoladą "Pieguski" 144

niewiele.  Składniki: 225 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka soli 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 drażetek czekoladowych Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do niej dodajemy jajka, cukier waniliowy i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z solą, sodą i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy drażetki czekoladowe

Salonik smaków
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 192

cytryny /do smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko 100  g  cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz:  polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować  / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego(...)pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po  całkowitym przestudzeniu

Zakamarki mojej kuchni
Suflet czekoladowy 110

Dzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli  Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu(...)Oddzielamy białka od żółtek żółtka wbijamy do naszej masy czekoladowej mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Białka bijemy na pianę nie do końca sztywną z solą i cukrem.  Dodajemy pianę do czekolady dokładnie mieszamy i przelewamy do kokilek. Pieczemy ok 15min w 200 stopniach. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
suflet z płynną czekoladą "lawa" 197

Dziś z okazji dnia mężczyzny proponuje waszym mężczyzną przyrządzić przepyszny mocno czekoladowy suflet z płynną czekoladą! Składniki (na 4 kokilki): - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 150ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - szczypta soli Wykonanie: Do garnka wlewamy śmietankę i masło, podgrzewamy i wrzucamy kosteczki czekolady ciągle mieszając(...)białka od żółtek, żółtka wbijamy do naszej czekolady i mieszamy, ponownie odkładamy na bok do przestygnięcia. Białka ubijamy z cukrem i solą na sztywną pianę. Wsypujemy mąkę do naszej czekoladowej masy oraz białka i ubijamy na najniższych obrotach, gdy nasze składniki się połączą przelewamy do kokilek i pieczemy 15min w 200 stopniach. Podajemy na ciepło. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Sernikobrownies z wiśniami 243

Kremowe babeczki składające się z dwóch warstw -  gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu!  Składniki (na ok.16 babeczek) :  brownie - 100 g gorzkiej czekolady 70% - 100 g masła - 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista) - 2 jajka - ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru masa serowa(...)małym ogniu rozpuścić masło z połamaną na kostki czekoladą. Odstawić do ostygnięcia. Jajko roztrzepać z cukrem pudrem. Wszystkie składniki wraz z mąką połączyć ze sobą mikserem na niskich obrotach. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek na ok. 1/3 wysokości. Wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut, w celu podpieczenia spodu. W tym czasie twaróg utrzeć z jajkiem, budyniem i cukrem

Kuchnia Ellie
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12629

Dzisiaj zapraszam na ciasto Milki Way. W zasadzie proste i w miarę szybkie. Ten pyszny deser robimy z masy mlecznej, doskonałej plewy czekoladowej biszkoptów. Polecam. SKŁADNIKI Biszkopt:  7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Polewa czekoladowa: 2 łyżki margaryny  2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru

W kuchennym oknie Ewy
Miodownik 416

folię spożywczą i odłożymy na 1-2 dni do lodówki lub w chłodne miejsce – wtedy ciasto ładnie zmięknie i dopiero po wyjęciu z folii polewamy polewą czekoladową.  Jeśli chcemy mieć od razu gotowe ciasto, ale nieco twardawe, polewamy od razu polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepsze jest na trzeci dzień. Można go długo trzymać, im starsze

kuchcikownia