kulinarnych zagadek dla tych, którym zwykłe serniczki już się znudziły. Składniki: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g serka mascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę(...)zbyt luźna (taka, która nie da się zarabiać) można dodać odrobiną mąki. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem. Nakładamy masę do foremek, a na wierzchu obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu otrzymamy 12 mini serniczków pieczonych w kokilkach. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla
Mania WypiekaniaMocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :). Dla kogo: dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki
Mania Wypiekaniałyżka przyprawy do pierników 50ml oleju 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu jajko 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady posiekanej na kawałki lub kropelek czekoladowych jabłko (średniej wielkości) szczypta soli Składniki na dekorację: gotowa polewa czekoladowa (kuwertura) lub 150g czekolady gorzkiej z łyżką masła ciasteczka piernikowe lub dowolna posypka dekoracyjna Wykonanie: W misce wymieszać suche
Mania Wypiekaniawanilii 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić duże odstępy, gdyż podczas pieczenia rozleją się na boki. Pieczemy
Mania Wypiekaniawiśni (1 opakowanie) 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie) Wykonanie ciasta: Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku). Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę(...)woreczka foliowego, rękawa cukierniczego lub pisaka silikonowego do dekoracji. Z woreczka lub rękawa odetnij końcówkę i czekoladę rozprowadź na mazurku tworząc dowolne paseczki lub esy floresy. Nałóż kilka jajeczek czekoladowych lub migdałów w czekoladzie i voila. Gotowe! Odstaw mazurek do całkowitego zastygnięcia. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24cm. Przepis znalazłąm na stronie: malacukierenka.pl
Mania Wypiekaniatych, którym nie wystarcza czekolada pod zwykła postacią Składniki suche: 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 50g czekoladowych kropelek lub czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Składniki mokre: jajko szklanka mleka pół szklanki oleju Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki (poza czekoladą). Dodajemy składniki mokre i miksujemy.Dosypujemy czekoladowe
Mania WypiekaniaDodajemy żółtko, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane kakao, wlewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, cały czas ubijając dodajemy cukier puder. Następnie do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie mieszamy np. plastikową szpatułką. Ramekiny (foremki do sufletów) smarujemy masłem. Całe napełniały masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenialubi czekolady? Pewnie nie;-) Ja uwielbiam czekoladę a najbardziej gorzką. I dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z dodatkiem mojej ulubione gorzkiej czekolady. Brownies z tego przepisu jest bardzo czekoladowe, w środku wilgotne a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się je bardzo szybko i nie potrzebuje
Passion of CookingJeszcze tydzień temu stanowczo protestowałam muffinkowemu szaleństwu zataczającego coraz szersze kręgi... Jeszcze tydzień temu buntowałam się muffinkowej modzie pochłaniającej już nie tylko cukier, słodkie czekoladowe groszki i owoce, ale nawet moją ulubioną paprykę, fetę i oliwki! Chciałam powiedzieć muffinkowemu trendowi stanowcze NIE! I co? Nie upłynęły nawet całe dwa dni od mojej muffinowej inicjacji i nie tylko nie powiedziałam(...)wyciśniętego z pomarańczy 2 jajka 12 długich cukierków czekoladowych z płynnym nadzieniem cytrusowym Składniki suche mieszam ze sobą, dodaję skórkę pomarańczową. Jajka ubijam w szklanej misce, łączę z masłem, wlewam sok z pomarańczy, dodaję jogurt, mieszam. Składniki suche dodaję
Kuchnia Prezydentowejwiary, co? :) Niedawno kupiłam nową księżeczkę kucharską ("Muffins" - seria Essen&Genießen wydawnictwa Happy Books, znów za 1 €!), tym razem z przepisami na muffinki i tam znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło
Kuchnia PrezydentowejNastępnym przystankiem w projekcie „Palcem po mapie” jest Teksas i czekoladowe słodkości. Zapraszam na teksańskie czekoladowe krowy Składniki: - 1 czekolada mleczna - 2-4 tabliczek białej czekolady - pisaki cukrowe - wykałaczki Najpierw roztapiamy mleczną czekoladę na parze a następnie przelewamy do foremek (połówki kulek) i pozostawiamy do zastygnięcia. Potem rozpuszczamy białą czekoladę i na foli formułujemy rogi. Niestety biała czekolada ciężko
Kuchenne Wariacjełyżeczki soli - 3 jaja Krem waniliowy: - 10g mąki pszennej - 30g mąki ziemniaczanej - 50g cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości(...)złożone eklerki posypałem zmielonymi orzechami i gotowe Spostrzeżenia: 1. Czas dopieczenia ciasta (czyli te drugie 30 min.) trzeba uzależnić od posiadanego piekarnika – mnie wystarczyło 20 min. 2. Polewa czekoladowa musi być dość gęsta gdyż inaczej będzie spływać a także wsiąkać w ciasto 3. Warto zrobić więcej bo strasznie szybko znikają
Kuchenne Wariacjewłoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy(...)olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek. Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu możemy muffinki posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacje