czekoladowe - 14235 przepisów (strona:348/949)

Ciasto bananowe z czekoladą 161

mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 12 dag miękkiego masła 14 dag cukru (10 płaskich łyżek) 2 jajka łyżeczka olejku pomarańczowego 4 banany (80 dag ze skórką) 4 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Sodę rozprowadziłam w mleku. Banany umyłam, obrałam i rozgniotłam widelcem. Piekarnik rozgrzałam do temperatury(...)przerywając miksowania dodałam po kolei oba jajka i olejek pomarańczowy. Nadal miksując dodałam partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i mleko z sodą. Do wyrobionego ciasta dodałam kropelki czekoladowe i wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do przygotowanej keksówki i wstawiłam ją do piekarnika. Piekłam 50 minut. Wystudziłam na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Tradycyjny blok czekoladowy 171

czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor). Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty(...)Gorącą masę czekoladową z herbatnikami przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią ( użyłam keksówki 39 x 11 cm. Można użyć krótszej, wtedy blok będzie wyższy ). Wyrównaj wierzch i lekko dociśnij. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z formy pokrój na kawałki.  Moja uwaga: jeśli masa za bardzo się kruszy dodaj troszkę więcej

Domowa Cookierenka Agi
Chocopots 121

Pogoda w ten weekend nie rozpieszcza, więc na poprawę humoru proponuję błyskawiczny, obłędnie czekoladowy deser - chocopots. Pod chrupką zewnętrzną warstwą kryje się przepyszny, płynny, czekoladowy środek. Mniam :) Jeśli macie mniejsze kokilki (o śr. 8 cm i wys. 4 cm) deser można przygotować z połowy porcji - wyjdą 4 smakowite chocopots. Składniki (na 5 kokilek

Domowa Cookierenka Agi
Murzynek z masą truskawkową 394

wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek(...)odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 280

świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane - do zlepiania cannoli 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek(...)sera dodać cukier i ekstrakt z wanilii, dobrze wymieszać. 11. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. 12. Tuż przed nadziewaniem rurek dodać do nadzienia kropelki czekoladowe lub startą czekoladę. 13. Przystępujemy do wypełniania rurek: Nadzieniem napełnić worek cukierniczy i wypełniać z obu stron rurki. Zaczynać od środka rurki, zmierzając ku krawędzi, a następnie zrobić to samo z drugiej

Domowa Cookierenka Agi
Batoniki jaglano-krówkowe 183

Skusicie się ?:) Składniki: 2 opakowania kaszy jaglanej preparowanej (140 g) 1 opakowanie białych pianek marshmallow (180 g) 50 g masła Masa krówkowa: 430 g krówek 50 g masła Polewa czekoladowa: niecała tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju 1 łyżka śmietany kremówki Przygotowanie: 1. Dużą blachę o wymiarach 30x41 cm wysmarować masłem. 2. W garnku z grubym dnem rozpuścić(...)docisnąć. 8. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. 9. UWAGA: Wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby masa krówkowa zmiękła. 10. Całość polać masą czekoladową: Rozpuścić w kąpieli wodnej połamaną czekoladę, z dodatkiem oleju i śmietany. Mieszać od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.  11. Pokroić na kwadraty, przechowywać

Domowa Cookierenka Agi
Słodki konkurs urodzinowy (wyniki na dole str.) 174

jakoś sobie poradzilam - nie ma przegranych!!! :)  Nikogo nie powinno dziwić pierwsze miejsce - w końcu był to konkurs urodzinowy. Bardzo dziękuję za torty :) 1. Miejsce ex aequo Justyna (Tort czekoladowy) i Bogusia (Tort fasolowy) Do Bogusi powędruje Pojemnik na herbatę SNIPS Aroma + książka „Sweet: Our Best Cupcakes, Cookies, Candy, and More”.   Do Justyny natomiast Pojemnik na herbatę SNIPS Aroma(...)pieczenia DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” 3. Miejsce Ela za rekordową ilość przesłanych zdjęć , najbardziej urzekła mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 210

Klasyczny deser w wersji czekoladowej, bajecznie smaczny i prosty w przygotowaniu. Jest tylko jedno "ale" - trzeba się wykazać cierpliwością, gdy deser chłodzi się w lodówce :) Mimo to warto, nagrodą jest rozkosz dla podniebienia :) Składniki: 350 ml śmietany kremówki 36% (ja dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki(...)zagotowania. Następnie zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. 3. Do żółtek stopniowo dolewać cienkim strumieniem czekoladową śmietanę, ciągle miksując. 4. Masę przelać do rondla i podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) do momentu, aż masa zacznie gęstnieć, tzn. pokrywać łyżkę. Ważne

Domowa Cookierenka Agi
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 245

daktyli (lub 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego, miodu)   pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie suszone jagody goji, rodzynki, morwa biała, orzeszki ziemne) Ganasz czekoladowy: 60 g gorzkiej czekolady 3 łyżki jogurtu/ śmietany (lub mleczka kokosowego)  Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy na 3 szklanki(...)lodówki. Aby rolada zachowała kształt, tzn. za bardzo się nie spłaszczyła, proponuję włożyć ją do formy ćwibakówki i dopiero wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę można pokryć ganaszem czekoladowym : czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać jogurtem/ śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i jogurt/ śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa

Domowa Cookierenka Agi
Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia) 2872

Mega prosta do przygotowania tarta na spodzie z ciastek oreo, wypełniona kremowym nadzieniem czekoladowym i truskawkami. Pyszności! Tej tarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :)  Składniki: 350 g czarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej) 360 g kwaśnej śmietany(...)masło i miksować do połączenia składników. 2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. 3. Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe (bez pieczenia) 169

można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g)   Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli 10 szt.) odłożyć. Pozostałe rozdrobnić w malakserze(...)Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię. Gotowe ciasto po wyjęciu z formy. 6. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Masę przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2452

mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie: Krem: Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i jedną szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby(...)wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu: Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wkład seruszkowy: W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników.  Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki

Domowa Cookierenka Agi
.633. prosto-szybko-smacznie 114

razowa kasza manna na czekoladowym mleku sojowym z jagodami (także w środku), kokosowym kajmakiem i czekoladową odżywką białkową~ Ciężej niż myślałam

breakfast of dreams
.682. czekoladowa powtórka 133

czekoladowe proteinowe gofry z truskawkami i puree truskawkowym~ INSTAGRAM PRZEPIS / 1 porcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje

breakfast of dreams
.885. jaglanka czy murzynek? 119

pieczone kakaowe płatki jaglane nadziane gorzką czekoladą~ To autentycznie smakowało jak najlepsze ciasto czekoladowe! Po pierwszym kęsie przyszedł mi na myśl Murzynek :) Taki zdrowy Murzynek :) A roztopiona czekolada wypływająca ze środka...czekoladowe niebo ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~3 białka jaja* ~15g kakao ~4-5 łyżek mleka ~1/3 łyżeczki sody + łyżka soku z cytryny ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania