cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów przelewamy do naczynia z miarką, potrzebujemy 0,8 litra(...)bitej śmietany w proszku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Do przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy galaretki, miksujemy. Gotową masę przekładamy na biszkopt, wyrównujemy i polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Tak wyglądają żółtka po dodaniu proszku do pieczenia i octu
Rozpustne gotowaniesłoikach, by później w każdej chwili móc przyrządzać smakowite wypieki. Przepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki
Rozpustne gotowanietarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy(...)opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy na mus i chłodzimy. Gdy ciasto stężeje (po około godzinie) polewamy polewą czekoladową. Pychotka
Rozpustne gotowaniePyszne, miękkie ciasto czekoladowe z wilgotnym, mleczno-kokosowym nadzieniem. Nie tylko dla dzieci ;) Składniki na ciasto Mleczna kanapka z kokosem na blaszkę o wymiarach 25x35 cm CIASTO: 2 jajka 200 ml mleka 100 ml. oleju 100 g cukru 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao NADZIENIE: 1 l. mleka 1 szklanka cukru(...)ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w blaszce. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową
Rozpustne gotowanieWzięło mnie na babeczki ;) Tym razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam! Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego
Rozpustne gotowanieszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE: 250 g białego sera 2 płaskie łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki cukru DODATKOWO: polewa czekoladowa ewentualnie cukrowa posypka, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy, aż do zagotowania, następnie studzimy. Gdy syrop jest już ostudzony(...)nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem), studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy, układamy do góry nogami :) wierzch polewamy polewą czekoladową, dekorujemy posypką i gotowe
Rozpustne gotowanieDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji(...)aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji Mak przesypujemy
Rozpustne gotowaniezrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny do lodów, owoców, naleśników, budyniów, jogurtów, bitej śmietany i całej reszty. Intensywny smak kakao, subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie(...)tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością kakao) Do wody dodajemy oba cukry oraz sól i stawiamy na średnim ogniu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy syrop jest gotowy stopniowo dodajemy
Rozpustne gotowaniezamiast Baileysa możemy dodać inny likier, zamiast truskawek - inne owoce - zupełna dowolność. Składniki: (na dwie porcje) 4 kieliszki likieru 1 podpłomyk ( bez cukru ) 200 ml mleka śnieżka truskawki płatki czekoladowe Nalewamy po 2 kieliszki likieru, wkruszamy do niego podpłomyk (lub zamiast niego biszkopty). Ubijamy śnieżkę z mlekiem, nakładamy łyżką - ozdabiamy owocami oraz płatkami czekoladowymi. Smacznego
dlaSmaQBardzo spodobała mi się nazwa tych ciastek, jak również wykorzystanie śniadaniowych kulek czekoladowych :) Są idealnym dodatkiem do kawy! Tak jak wskazuję nazwa... naprawdę "zapychają". Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki krupczatki 4 łyżki kakao 1 szkl. chrupek śniadaniowych czekoladowych 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka
Nastoletnie WypiekanieNaleśniki na słodko, z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. 9 słodkich naleśników usmażonych wg własnego przepisu Budyń czekoladowy: 1 duże (64 g) opakowanie budyniu czekoladowego 600 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo: 200 ml mleka 1 opakowanie śnieżki truskawki lub inne owoce Żółtko i mąkę pszenną rozmieszać wraz z proszkiem budyniowym
Praktyczna plmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy(...)wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiidealnie jako deser na taki upał. Jak zrobić kawę mrożoną? Poniżej najprostszy przepis na kawę mrożoną z lodami. Składniki: kawa rozpuszczalna lub z ekspresu mleko kostki lodu lody śmietankowo-czekoladowe Wykonanie: W wysokich szklankach zaparzyć 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewając wodą do połowy. Można też zaparzyć kawę z ekspresu. Odstawić na chwilę do ostudzenia. Do zimnej kawy(...)dodać 2-3 kostki lodu i 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych (można dodać inne smaki lodów, np. waniliowe, kawowe, karmelowe itp.) Do kawy z lodami dolać mleko wg uznania. Lekko zamieszać i dodać słomkę. Kawa najlepiej prezentuje się w wysokich przezroczystych szklankach lub słoikach. Można udekorować ją bitą śmietaną i listkami mięty. Prawda, że to prosty deser? Podziel się
Pyza i Surówkazgęstnieją. 2. Dodajemy owoce, mieszamy i zajadamy jeszcze ciepłe. Serek wiejski z gruszką Składniki: serek wiejski gruszka 1. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kostkę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Czekoladowy serek na kanapki Zamiast kremu czekoladowego, podaję coś równie smacznego, a jednak bez niepotrzebnych dodatków. Składniki: (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną
NA MOIM TALERZUSkładniki: 1 kg sera w wiadereczku naturalnego cukier puder do smaku 200 ml smietany kremówki 300 g serka mascarpone 2,5 opakowania ciastek np oreo 3 łyzki żelatyny wiórki czekoladowe różowe ze sklepu SŁODKI ŚWIAT 40 dag margaryny Wykonanie: Margarynę roztapiamy. Jedno opakowanie ciastek blendujemy, dodajemy wystudzoną rozpuszczoną margarynę.Mieszamy, wylepiamy dno tortownicy 25 cm.Odstawiamy do lodówki do stężęnia(...)pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka a cała górę posypujemy pokruszonymi. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Wierzch możemy posypać różowymi wiórkami czekoladowymi albo dowolnie udekorować
Z Majeczką w kuchni