czekoladowe - 14235 przepisów (strona:351/949)

Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 152

kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno(...)czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy

Zawsze głodna!
Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami 154

cukier, cukier waniliowy, wodę i masło migdałowe , wszystko musi się  rozpuścić. Gdy zacznie się gotować dodać kakao i wymieszać , gotować na małym ogniu około 5 minut.  Masę czekoladową odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  . Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem ciągle mieszając. Na końcu dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 193

przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził(...)przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! To było moje pierwsze serniko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 181

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie  dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe truskawki 167

Najlepiej przygotować je dosłownie godzinkę przed podaniem, ponieważ już po kilku godzinach - truskawki zaczną puszczać sok i czekolada zacznie się roztapiać.  Składniki: świeże truskawki tabliczka mlecznej czekolady posypka czekoladowa 20 g masła 1-2 łyżki mleka W kąpieli wodnej (metalową miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą) rozpuścić czekoladę, z dodatkiem masła i łyżką mleka. Jeżeli czekolada nie będzie(...)czekoladę należy cały czas mieszać, a miska musi być zanurzona we wrzącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna to obtoczyć w niej odszypułkowane truskawki. Przygotowane owoce od razu posypać posypką czekoladową. Truskawki w czekoladzie ułożyć na talerzu, schować do lodówki i schłodzić przez kilka minut

Ugotować
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 190

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła

Trzeci talerz
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 181

śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny * 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik(...)obrotach. W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. masa czekoladowa Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku. Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę

Mix smaku
DIETETYCZNY MALINOWY POCAŁUNEK 1571

zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta.  * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 182

2zł. Ale czy takie ciasta w mikrofali faktycznie się upieką? Coś tam wychodzi i jeśli naprawdę nie mamy nic innego słodkiego to będzie całkiem ok. W moim przepisie czekoladowym zawsze po wyjęciu z mikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem. Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty: - karmelowy - czekoladowy - piernik - jasne z kawałkami czekolady

W kuchni bez szafek
Czekoladowa Szarlotka 140

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)starte na tarce masło i palcami łączymy całość. Dodajmy śmietanę lub jogurt i całość doprowadzamy palcami do konsystencji kruszonki. Kruszonką posypujemy nadzienie jabłkowe, lekko je dociskając. The post Czekoladowa Szarlotka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 142

Dosyć oryginalna i niebanalna propozycja dla osób szukających nowych doznań smakowych- chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe(...)czekoladę, masło oraz cynamon, wymieszać i redukować do pożądanej konsystencji- czyli sos powinien być delikatnie gęsty. Papryczkę chili oraz pistacje drobno posiekać. Podsmażone carpaccio smarować z jednej strony glazurą czekoladową, posypać rozmarynem oraz chili wraz z solą morską lub sezamem i pistacjami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 108

szczególnie w upalne dni. Składniki: 100 gram petit beurre 250 gram serka mascarpone 100 gram śmietany 30% 50 gram cukru pudru ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 25 ml wódki Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone) Wykonanie: Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone(...)dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 138

przez nasze prababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto(...)rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka można przekładać masą czekoladową lub marmoladą

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto czekoladowe- tort 128

znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić domową polewę czekoladową? 128

Gotowe polewy czekoladowe nie spełniają zazwyczaj naszych oczekiwań... są twarde, łamią się, jednym słowem są trudne w obróbce. Więc zapewne zastanawiałaś się jak zrobić domową polewę czekoladową? Gładką, smaczną, elastyczną? Składniki: 65 gramów margaryny lub masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, zagotuj na małym ogniu, dodaj masło, kakao i cukier. Gotuj

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania