czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:412/624)

Sernik czekoladowy 133

gotowego z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona. (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj jeszcze jedną tabliczkę) 2 -3 jajka, w zależności od ich wielkości do dekoracji: cukier puder suszone wiśnie i truskawki, starte na czerwony puder Przygotowanie: 1.Ciasteczka pokruszyć na proszek(...)końcu dodać jajka, Po jednym nadal miksując. Aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. 3. Wyłóż masę serową na spód. Piec: 55-65 min w temperaturze 160-170 stopni. Ciasto ostudzić, następnie włożyć do lodówki. Trzymać co najmniej 3-4 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem a następnie czerwonym pudrem z suszonych owoców. Smacznego

KreatywnePiny
Sernik marmurkowy na zimno 439

serniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!! Spód: 300g herbatników w polewie czekoladowej,  100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g twarożku(...)Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin

Z miłości do słodkości
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 189

dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny(...)łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru) - 1 łyżka kakao (opcjonalnie) Do przełożenia: ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej) Polewa czekoladowa- Ganache: - 150g gorzkiej czekolady - 180g śmietany kremówki 30% Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco) W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 180

Dziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje

BaRepas
Sernik "złota rosa" 138

Idealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:)  Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;)  Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego(...)cukru waniliowego i dosypałam cukru ;) Składniki na spód:  - 200 g ciasteczek czekoladowych (najlepiej takich, które łatwo i dobrze się pokruszą) - 100 g masła (pół kostki) Składniki na masę serową: - 1 kg pełnotłustego twarogu (używam takiego gotowego, zmielonego na sernik) - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 1/3 szklanki oleju - ziarenka z połowy laski wanilii  - torebka budyniu waniliowego

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto Kubanka 919

dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao krem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo

Bon appetit mon amie
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese 133

frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle  Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie, ale także wesoło !  Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić domowy pyszny lukier? Lukry - smakowe i kolorowe. 172

cytryny/2 łyżki soku z pomarańczy. Lukier czekoladowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką

Zasmakuj Kuchni
Rolada makowa z bakaliowym kremem 218

orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Chrupiące ciastka czekoladowe 148

Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam

Mała Cukierenka
Chrupiące ciastka czekoladowe 168

Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam

Mała Cukierenka
Motywacyjne babeczki marchewkowe - w ramach akcji Marchewkowy zawrót głowy 100

mieszamy do połączenia składników. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papilotkami. 6. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze ok. 180C. Krem:  1. W miseczce mieszamy serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na jednolitą masę.  2. Kiedy babeczki wystygną, dekorujemy je kremem.  Można dowolnie je udekorować - śmiesznymi marchewkami na wykałaczkach, czekoladową posypką lub startą skórką pomarańczy

two broke sisters
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 155

więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciacho z malinami i jagodami :) 137

Mocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie i takie....bardzo pyszne! Tak smaczne, że już go nie ma :D Dawno takiego nie robiłam, a szkoda :D Koniecznie do powtórki :) Wam też je polecam :) Bardzo proste i co ważne zdrowe, bo 1. Zamiast cukru użyłam ksylitolu w niewielkiej ilości, ponieważ w cieście są również banany. 2. Nie używałam margaryny a oleju rzepakowego 3. Jest

Zdrowie na języku :P
Szybki piernik żydowski z bakaliami 341

dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/ ) lub polewą czekoladową ( https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/ ) lub taką https://ugotujmyto.pl

UgotujmyTo.pl
Mak-ser 203

równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 147

mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków