patelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby nie przyklejało się do patelni należy je podlewać niewielką ilością oleju. Na środek każdego placka nakładałam farsz. Zawijałam je kolejno. Posypałam naleśniki startym parmezanem i chwilę podgrzałam w piekarniku. Smacznego! Polecam również naleśniki: ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI KOKOSOWE
potrawyregionalneTortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa (wg gustu
Di gotujedwie porcje. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i każdy skrapiamy kawą. Porcję kremu rozsmarowujemy na pierwszym blacie i przykrywamy drugim. Pozostały krem znów dzielimy na 2 porcje - pierwszą smarujemy wierzch i boki tortu, a druga posłuży do dekoracji, którą możecie wykonać według własnej fantazji. Przed dekoracją tortu kremem wyciągamy z lodówki czekoladową podobiznę bohatera, delikatnie odrywamy od papieru
W poszukiwaniu inspiracjilokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 100 g białej czekolady Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową. Masę przelać do pojemnika, włożyć
Domowa cukiernia Ewyzastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier puder (na wierzch) Sposób
Wielki apetytwielkości jajek). Ciasta formujemy w kulkę ok 3 cm, następnie delikatnie rozpłaszczamy i robimy dołek - tak aby powstało nasze gniazdko. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-30 minut, aż gniazdka się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia i do każdego gniazdka dajemy w dołek 1 małą łyżeczkę nutelli dekorując trzema czekoladowymi jajeczkami. Smacznego
Niezły Młynekweekend zamiast ciasta był deser. Po części zdrowy, bo zawierający jagody i banana, z drugiej strony kaloryczny dzięki bitej śmietanie, ale tak to już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta
Passions hobbies lifewaniliowego 100 g kropelek czekoladowych 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrami. Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy
kulinarnyswiatdomiskładniki się połączą. Mus czekoladowy wylać na przygotowany spód w tortownicy, wyrównać i deser wstawić do lodówki na 60 minut, aż trochę się zsiądzie. Biały krem: 6. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao
Mała Cukierenkagwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
Smakowity Blog KulinarnySnickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową: -250g masła -0,5l mleka -1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy
Smaczne Zdrowedobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako
Magiczne Życie Martynich inne kształty ;) Składniki (na około 18 ciastek): 0,5 szklanki daktyli FRESANO 0,5 szklanki migdałów FRESANO szklanka płatków owsianych garść rodzynek łyżka czekoladowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein 4 kostki ciemnej czekolady ORGANICZNEJ Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 15 minut płatki wrzucamy razem z migdałami(...)dodajemy daktyle, około 0,5 szklanki wody z daktyli (najlepiej żeby była jeszcze ciepła/możemy ją ponownie zagotować), oraz posiekaną czekoladę, blendujemy dodajemy rodzynki, odżywkę, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5-10 minut rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćochotę teraz na same cytrusy więc i w ciastach też staram się je ulokować ;) A to aromatyczny i smakowity sposób na wykorzystanie białek :) Składniki na formę keksową 25 x 10 cm 5-6 białek 300 dkg mąki pszennej 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mleka 100 gr masła (roztop. i ostudzonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 pomarańczy oraz(...)skórka z tej połówki ewent. esencja pomarańczowa Nadzienie Białe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1/3-1/2 szkl mleka w proszku około 3-4 łyżki cukru Nadzienie Czekoladowe: około 1/5 szkl mleka 1 łyżka masła 1i1/2 czubatej łyżeczki kakao 1/3 szkl mleka około 3-4 łyzki cukru Lukier: 4-5 łyżek soku z pomarańczy + tyle cukru pudru ile zabierze
Gotowanie...to proste !filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem bitej śmietany. SKŁADNIKI 250 g dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta(...)szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół
cool and minty