równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową
Praktyczna plmąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka
Mienta blogMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Z okazji czy bez okazji czekolada jest dobra na wszystko. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad i dostarcza …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Idealny deser na walentynki lub inną uroczystą kolację. Płynna, ciepła i subtelnie pikantna czekolada rozpływa się w ustach, pieszcząc zmysły …
My Blueberry CornerMożna się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że
bistro mamaKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka. Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma
Ostra na SłodkoBardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu. W mojej głowie ciągle siedziała myśl:"2 szklanki cukru na 1 i 1/3 szklanki mąki??!". No dobra, wzięłam się jednak
Blondynka Gotujeświeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane - do zlepiania cannoli 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek(...)Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę
Domowa Cookierenka Agiproste, tanie i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Czego chcieć więcej na śniadanie albo drugie śniadanie lub obiad. Tym razem pora na delikatne i mięciutkie naleśniki na cieście jogurtowym. Zrobione zupełnym przypadkiem (zabrakło mi w lodówce mleka, ale z to znalazłam jogurt naturalny). Oczywiście mogłam zrobić naleśniki na samej wodzie, ale wolałam aby były bardziej treściwe i pulchne(...)względu na nadprogramowe ilości owoców w mojej kuchni postanowiłam je nafaszerować gruszkami. Oczywiście to z czym podacie naleśniki zależy w zupełności od Was. Może macie akurat ochotę na krem czekoladowy, jagody, truskawki, a może twaróg. Nie ważne z czym, bo te naleśniki smakować będą bajecznie z każdym dodatkiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu
rabarbarowoJako ,że do Magii mam raczej sceptyczne podejście ,dlatego też do upieczenie tego ciasta zbierałam sie chyba z rok . I muszę powiedzieć ,że przygotowując to cudo po raz pierwszy czułam się w trakcie pieczenia jak w laboratorium. Było to dla mnie troszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko(...)pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny . Składniki : 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 150 g cukru 1 łyżka wody pół kostki masła stopionego i schłodzonego 120 g mąki 3 łyżeczki soku
Malinowa Kawiarenkamąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną(...)skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenmoim faworytem, ale za to uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa(...)Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.) Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni
Di gotujeaksamitny i taki mocno czekoladowy. Ja się w nim po prostu zakochałam, więc spróbujcie koniecznie i Wy. Spód: 1/2 (100 g) kostki masła 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do momentu aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wykładamy
Cynamonowe szczęście