czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:405/624)

Chocolate chip cookies 173

gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko ½  łyżeczki soli 170 g zimnego masła, posiekanego 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 224

Składniki na babeczki czekoladowe +Nutella, świeże jagody Składniki na krem jagodowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki cukru 1,5 kostki masła 0,5 szklanki świeżych jagód Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około

Ciastkozercy
Pączki w kokosowej obręczy 176

krótko wyrobić. Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypa ć wiórkami czekoladowymi, skórką kandyzowanej pomarańczy

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z masłem orzechowym, nutellą, poziomkami i bananami :))) 189

łyżek poziomek Przepis: Ciasto wykonujemy zgodnie z podanym wyżej przepisem. Po usmażeniu naleśników na każdy rozsmarowujemy najpierw masło orzechowe następnie nutellę i układamy albo plasterki banana albo po 1 łyżce poziomek i zawijamy. Jeśli ktoś ma pod ręką sos do lodów, jak najbardziej można nim ozdobić z wierzchu naleśniki :) ( u mnie padło tym razem na sos czekoladowy). Smacznego

Emcia Pichci
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 215

minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak mleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny.  Czekoladowy krem z mascarpone

Symfonia Smaków
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 245

chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy

Symfonia Smaków
Piernik staropolski dojrzewający 275

śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Glazura czekoladowa: przepis znajdziecie TUTAJ Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowa ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia(...)było szybciej). 2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 180

Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetkera) 1 łyżka gorzkiego kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic

Poezja smaku
51 tygodni - Czekoladowe crêpes z kremem chantilly 209

Weekendu Bei, oraz mojego prywatnego projektu, "52 tygodnie", przy czym jak sami pewnie zauważyliście, w tytule posta "włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml(...)nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek bądź kawałkiem masełka. Na rozgrzaną patelnię wlewać po 3/4 chochli, rozlać na całą jej powierzchnię i smażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mazurek dla początkujących 174

Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone.  Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej

SzczyptaSmaQ
10 przepisów na Babki Wielkanocne 626

10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka

Tradycyjna Kuchnia
Oponki serowe z polewą czekoladową 178

polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.  SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka.     PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Serniczki bez sera z oreo i pigwą. 194

Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków

Sama słodycz i szczypta chili
.1161. burak z tej jaglanki... 146

domowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D  Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam

breakfast of dreams
Muffinki z orzechami laskowymi 171

laskowymi i czekoladowym kremem Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można wyczuć delikatną nutkę kawy w zapachu co niewątpliwie podnosi przyjemność z degustacji tej słodkości Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się żółtozłotym kolorem. Jest idealnym składnikiem słodkości takich jak ciasta, lody czy desery

Kuchenne Wariacje