poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy. Nadzienie: 8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać(...)dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu
Mała Cukierenkapoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy. Nadzienie: 8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać(...)dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu
Mała CukierenkaJak przyrządzić szybki deser? Pamiętacie cupcakes z bezą i czekoladą, hi hat? W weekend nabrałam ochoty na słodkie. Miałam białka do wykorzystania, czekoladę i czekoladowe ciastka
codojedzeniaŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowySkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa
Darcia w kuchniWitam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChwilowa przerwa w blogowaniu nie oznacza, że zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie
ciastkarnia na kruchym spodzieWróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi
Czerwień i błękitłyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość
BullioDelecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie
Malinowe Pocałunkiwaniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać(...)zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki. Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie
Kuba Gotujewiśniami i fit torciku Bounty, Żaneta zrobiła wegański mus czekoladowy na wodzie po cieciorce, który również stylizowałyśmy. Czas minął mi baaardzo szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty, a Was zapraszam na przepis na tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony
Nastoletnie Wypiekanieproszku do pieczenia Dodatki: Tabliczka gorzkiej czekolady Łyżka masła Czekoladowe jajeczka Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy
Kolizje Smakówroku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie
W mojej kuchni