końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła, Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy
Delicious Titbitspolewy), masa marcepanowa, powidła śliwkowe, piernik i polewa czekoladowa. Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 80 g * powidła- 2 łyżki * olej- 1 łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. * inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole ** proponuję
Kraina Miodem PłynącaZapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody - 100 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jaja - ok. 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki gęstego soku z wiśni do przełożenia: - ok. 500 ml śmietany kremówki ** - 2 łyżki cukru - wiśnie do przełożenia i udekorowania *** - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji * wykorzystałam czekoladowe zajączki(...)soku z wiśni. Ubijam lekką pianę z białek, dodaję do masy. Delikatnie mieszam. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (grzałki góra-dół ). Ubijam śmietanę z cukrem. Wystudzone ciasto kroję wzdłuż, przekładam ubitą śmietaną, dodaję wiśnie. Przykrywam drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładam pozostałą śmietanę, dekoruję wiśniami i kawałkami czekolady. Pyszny torcik gotowy! :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoCiasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapach świąt Bożego Narodzenia… Czekoladowo korzenne muffinki oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie(...)składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego! Post Muffinki czekoladowo – korzenne
Za drzwiami kuchnikuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę
Takie tam pichceniealkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto b o szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego(...)pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem
Sama słodycz i szczypta chilibazie sera, za to z małą ilością cukru i tłuszczu. Do tego powtykane tu i ówdzie malinki Jeśli nie jesteście przekonani do tego ciasta, to jest to najszybciej znikające ciasto w moim domu. My jadamy je w wersji bez polewy, bo jest ciut za słodkie, ale goście często sięgają po dodatkowe porcje. Tak, tak, poniosło mnie artystycznie. Żart Dzięki takiemu(...)też pojedyncze sztuki. Możemy część masy zmiksować z owockami – o, to jest pomysł na kolejny wariant tego ciacha Jeśli robimy lżejszą wersję, nie musimy na górze stosować polewy czekoladowej a np. galaretkę czy też położyć same owoce. I tak będzie smacznie. W każdym razie zrobienie tego sernika to jakieś 10-15 min roboty, o ile użyjecie dobrej jakości sera
Mieszam w GarnkuCiasto cudowne,delikatne,puszyste-polecam wszystkim miłośnikom czekolady.Obiecuję nie zawiedziecie się.Pamiętajcie,że jest do doskonałe narzędzie by zgrzeszyć:) Składniki podzieliłam na dwie partie (składniki się powtarzają,ale pierwsze dodajemy do spodu a drugie do musu) Składniki: 150g masła 150g czekolady mlecznej 5 jaj 1 łyżka kakao (dobrej jakości) 180g cukru 100 g masła 100 g czekolady mlecznej(...)jaja 2 łyżeczki kakao 120g cukru 2 łyżeczki żelatyny lody czekoladowe kostki czekolady do dekoracji Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Tortownicę (28cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.Następnie rozpuścić żelatynę w 80 ml gorącej wody i przestudzić. W garnku rozpuścić pierwszą partię masła i pierwszą partię czekolady-ciągle mieszając,gdyż czekolada lubi się przypalać.Przestudzić.Następnie
Wielki apetytMikołajki tuż tuż więc dla swoich pociech możecie przygotować wesołe banany. Bardzo proste w wykonaniu, a nie musimy ich szprycować czekoladą :) Wystarczą banany
Niezły Młynekmiękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki zmielonej kawy Dekoracja: biały lukier sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki: - 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej - łyżka wódki - pól łyżeczki kawy Aplikować za pomocą pędzelka z płaskim włosiem na polukrowane ciasteczka Potrzebne(...)ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm. 8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie jajeczka, bądź szklanka 9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu. Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie, gdy wyschnie dekorować za pomocą polewy czekoladowo-kawowej
KreatywnePinyciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie(...)wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu: Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wkład seruszkowy: W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki
Domowa Cookierenka Agipomarańczową nutą. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości
Domowa Cookierenka AgiCzarno-białe, czekoladowe ciasteczka, puszyste w środku, ekspresowe, przepyszne… Mogłabym jeszcze długoooo o nich pisać… Są ciasteczkowym strzałem w dziesiątke a do tego przygotowuje się je bardzo szybko. Rekomenduje je i polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej(...)czasie z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy grubo w cukrze pudrze. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zostawiając około 4 cm odległości pomiędzy kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-14 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. The post Śnieżno Czekoladowe Ciasteczka appeared first on Made
Made By Mom And SonCiasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie
Tagebuch po polsku