czekoladowa Najważniejsze to: f oremki do wypiekania rurek (ja miałam 30 sztuk o długości 9 cm) Wykonanie: Do misy przesiałam mąkę, dodałam cukier waniliowy, masło i margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła strukturę kaszy wlałam śmietanę i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Zawinęłam
Kuchnia u Krysiszaleństwie czas na to noworoczne ;) Przystawki, sałateczki, ciasta, ciasteczka. Wrzucam kilka inspiracji. Najpierw wyróżniam sałatki, które znajdują się w moich zbiorach : 1. Prosta, szybka i pyszna sałatka z kurczakiem http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/01/saatka-z-kurczakiem.html 2. Popularna sałatka gyros, wygląda i smakuje wspaniale http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2013/03/saatka-gyros.html Ze słodości polecam : 3. Pyszne, aromatyczne, czekoladowe brownie http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2014/11/pieke-w-weekend.html 4. Wafle, klasyk
NA MOIM TALERZUsilikonowej formy wlewamy raz dwie łyżki jasnego ciasta a następnie dwie łyżki ciemnego, aż do końca. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160'C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze 35-40 min. (do suchego patyka). Gotowe! Można uwieńczyć polewą czekoladową
Tagebuch po polskupapilotek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- urosną!) Piec w 180 st.C przez 20-25 minut do "suchego patyczka". Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;) . Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE
W kuchennym oknie Ewyjakoś ostatnio nie mamy z M ochoty na ciasta i inne słodkości. Poniższy deser również nie został przeze mnie popełniony z wielkiej ochoty na słodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie w kuchni. Mus czekoladowo-pomarańczowy jest bardzo szybki i banalnie prosty w przygotowaniu
My simple kitchenkoniec dodać majonez i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Babkę można udekorować plewą czekoladową. Uwaga: Składniki odmierzałam szklanką o pojemności
In my kitchenMam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – na herbatnikach, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka
Pink Envelopezdjęciu: dufinki (smażone kuleczki ziemniaczane), smażony kalafior w cieście oraz zielona fasolka z bułką tartą. Całkiem smacznie i nie tak bardzo drogo, nawet bez OpenCard. Na kolejnych zdjęciach prażony ser, frytki, zestaw surówek i jajko z majonezem. W menu jest nawet oddzielna zakładka „dania jarskie”. Na deser – naleśniki z kremem czekoladowym (niestety za pierwszym razem owoce były sfermentowane
Qlinarnie i Qlinarnie4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 0,5 l mleka 4 łyżki kaszy manny 60 g masła 1 cukier waniliowy 2 banany 3-4 łyżki wiórków kokosowych 0,5
kgwjanczewoprzepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu. Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie . Tort
Słodka Stronatego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek): - 2 kostki masła - 6 szklanek mąki - 2 szklanki śmietany 18% - aromat waniliowy - 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie
W poszukiwaniu inspiracjiznacznie więcej czasu. Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody lub mleka. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy
CiastkozercyDODATKI: 8 sztuk gruszki szarki, 2 sztuki wafelek czekoladowy, - ile potrzeba cukier puder jajka, olej, maślankę, przyprawę do wina i piwa rózgą dobrze wymieszać wsypać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" - nie za dokładnie tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarowałam niczym ciasto przełożyć do blaszki, poukładać gruszki, ogonki zawinąć folią srebrną
W Mojej Kuchni LubięMoje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy. Masa budyniowa : * litr mleka * 3 budynie czekoladowe bez cukru * 6 łyżek cukru Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki
Magiczne Życie Martyciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 duże budynie czekoladowe (proszek(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować
Cakes By Kejtpapierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostać bez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości 30-40 cm na pokryty ręcznikiem(...)masa zgęstnieje. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło wraz z dodatkowymi 30g cukru ucieram na białą, puszystą masę. Dodaję następnie stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak, ciągle miksując. polewa czekoladowa błyszcząca: 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3–4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2–3 łyżki wrzątku Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. W rondelku rozpuszczam masło bądź
W kuchni Karmel-itkitylko do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę przelewamy do miseczki i mieszamy przez jakieś 2 minuty. Ostudzone muffiny maczamy w polewie czekoladowej i dekorujemy drażetkami mlecznymi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościszybkie w przygotowaniu, idealne dla osób, które kochają czekoladę, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste MEGA CZEKOLADOWE ciastka Składniki na około 15 ciastek, składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 150g ciemnego trzcinowego cukru dark muscovado (możemy zastąpić jasnym brązowym) 1 jajko 150g(...)maślanej masy dodać mąkę, kakao, sodę, sól, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem
Mała Cukierenkarodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń. SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników - nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchniPyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie wystarczy(...)ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki, mniejsze lub większe wedle uznania. Źródło (z niewielkimi zmianami): Divine Chocolate ; C.Bardi/T.Morris The post Batoniki Czekoladowe
Made By Mom And SonPyszne i dziecinnie proste batoniki czekoladowe, które polubi każdy, i mały i duży. Spód jest mocno czekoladowy, wilgotny, ala brownie a wierzch posypany piankami, orzechami i czekoladą nie tylko pięknie je zdobi ale również pięknie smakuje. Mój syn był wniebowzięty gdyż pianki marshmallows to jego smaczne odkrycie ostatnich miesięcy Ja osobiście za nimi nie przepadam, więc jeśli macie podobnie wystarczy(...)ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy piankami, posiekanymi orzechami i posiekaną czekoladą. Wkładamy ponownie do piekarnika na 3-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki, mniejsze lub większe wedle uznania. Źródło (z niewielkimi zmianami): Divine Chocolate ; C.Bardi/T.Morris The post Batoniki Czekoladowe
Made By Mom And SonMasa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm. Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, obydwie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka
Bajeczna KuchniaSobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód(...)śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić
dom-agi.pl