minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki niekonwencjonalne, nie są suche ani twarde, mają smakowity posmak i troszeczkę smakują jak nasze "Katarzynki". Pyszne
Kitchens Alphabetakurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut. Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao i wyciąłem małe serduszka i kółka, które polałem odrobiną czekolady i przykleiłem na gwiazdki
Kulinarny karnet Christopherapiernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce przez ostatnie kilka tygodni :) Mój piernik już jest upieczony, przełożony powidłami i teraz grzecznie czeka do 23-go grudnia na oblanie czekoladą. Poniżej znajdziecie ZDJĘCIA Z DRUGIEGO ETAPU PRZYGOTOWAŃ. Po PEŁNY PRZEPIS oraz zdjęcia z pierwszego etapu przygotowań zapraszam TUTAJ
My Culinary Artgotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje (ok 30min.). Z podanych składników wyszło mi sporo masy, którą wypełniłam duże ciasto (pokażę w najbliższym czasie więc jeżeli ktoś lubi czekoladę i pomarańcze, to warto zaglądnąć) oraz jeden mały słoiczek
Kraina Miodem Płynącacukier- 140 g * kakao- 30 g Krem: * śmietanka 36%- 200 g * mascarpone- 250 g * cukier- 1/2 szklanki * adwokat- 150 ml * skórka z pomarańczy- 1 łyżka Dodatkowo: * starta gorzka czekolada- 2 kostki * skórka z pomarańczy- 2 łyżki Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
Kraina Miodem Płynącadelikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić! 2 porcje: * galaretka wiśniowa- 1 szt.* * szampan- 150 ml * woda- 250 ml * kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnie Galaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków). Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia. Podawać z ubitą
Kraina Miodem Płynącamasło- 50 g Masa jasna: * mleko- 1/2 szklanki * cukier- 1/4 szkl. * mleko w proszku- 1, 5 szkl. * masło- 100 g Dodatkowo: * masa karmelowa- 300 g * orzeszki ziemne- 2/3 szklanki * czekolada gorzka- 100 g + olej kokosowy- 2 łyżki * małe batoniki Snickers- do ozdoby Spód: Orzeszki ziemne zmielić (nie trzeba dokładnie). Masło wraz z połamanymi Snickersami umieścić w rondelku i podgrzewać
Kraina Miodem Płynącapokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat! Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna na jogurcie! Wariacji smakowych może być mnóstwo: z bakaliami, czekoladą (moja ulubiona wersja), owocami sezonowymi, mrożonymi, kruszonką, a nawet z samą bitą śmietaną- z każdym z tych dodatków (przerobiłam prawie wszystkie ;)) smakuje zawsze genialnie! Placek jest zwarty, wilgotny, bardzo dobrze się
Kraina Miodem Płynącaburaków. Zaciekawiło mnie bardzo, zapisałam składniki i sposób wykonania. Kilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie przez jakiegoś złośliwego chochlika zjedzona ;) Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku
Codzienna kuchnia niecodziennawszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki..... W sam raz dla mojego K. ;-) PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIbyć gęste. Wlewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką dużą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej godzinę. Sprawdzamy patyczkiem. Można zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami. Smacznego
ladykitchenwanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :). Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie
SzczyptaSmaQnalozyc krem.Przykryc kolejnym blatem i rozsmarowac reszte kremu.Polozyc trzeci blat i rozsmarowac na nim odlozone 4 lyzki masy budyniowej.Mozna rowniez posmarowac boki tortu ,jesli chcemy je udekorowac np.wiorkami bialej czekolady. °Do garnuszka wlac sok z czarnego bzu,dodac cukier i Tortenenguss lub make ziemniaczane i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Nieco przestudzic i udekorowac masa gore tortu. °Schlodzic przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomaranczy sok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml 1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g czekolady (45 % kakao) 3-4 lyzki mleka Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowy Wykonanie: °Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol. Reszta skladnikow: 4 czubate lyzki dzemu okragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholu alkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus) polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g masla Wykonczenie ciasta: Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem. Na warstwie dzemu rozsmarowac krem Biszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!