Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą. Smacznego
Ostra na SłodkoRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;) Robiłam już dla Was Rafaello na zimno i Rafaello z białą czekoladą . Dziś mam dla Was kolejny przepis na moje ulubione ciacho! Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie! Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek
Ostra na Słodkorewelacyjnie … a nie musimy nawet używać piekarnika! Wszystko to w 15 minut na patelni! Możemy do niech dodać migdały , tak jak ja … rodzinki … posiekane orzechy … czekoladę – co tylko mamy ochotę! SKŁADNIKI: - mąka – 2 szklanki - proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka - cukier – 0,5 szklanki - jajko – 2 szt - płatki migdałów
Ostra na Słodkozobaczcie , że kalorii to tu niewiele! Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie! Śmiało można pokusic się o dokładkę! Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje jeszcze lepiej. SKŁADNIKI; - białko – 100 g – olej – 20 ml – mleko – 40 ml - cukier puder
Ostra na Słodkosmaku się spodziewać , ale przyznaję : zaskoczyłam się mile … nawet bardzo! Delikatny , lekko słodki … lekko orzechowy smak … , który obawiam się , że jest uzależniający i jak jak z czekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać. Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem! Połączenie świeżych
Ostra na Słodkoodwiedzinami u babci. Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek. Częstowałam Was już Szarlotką Mamy Szarlotką z czekoladą Królewską szarlotką z bitą śmietaną i taką Ucieraną na maślance. Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam! Łatwe
Ostra na SłodkoSnickers – na samą myśl cieknie ślinka! Orzechy , karmel , nugat … a wszystko to polane mleczną czekoladą. Baton Snickers już od lat podbija serca nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Połączenie chrupiących orzechów zalanych pysznym , obłędnie słodkim karmelem … Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;) Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia! Ostrzegam
Ostra na SłodkoŚliwki śliwki śliwki – wreszcie zawitały do ogrodów i na targi. Ja jak co roku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;) Tak jak dziś! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami
Ostra na Słodkoubijania całkowicie wystudzoną galaretkę. Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady. Smacznego
Ostra na Słodkotężejącymi galaretkami. CAŁOŚC: Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową. Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce. Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie przykrywamy pianką śmietankowo – pomarańczową. Dekorujemy owocami i czekoladą. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! ) Smacznego
Ostra na Słodkodokładnie nasiąknie. Smażymy na złoto na masełku! __________________________________________________________________________________________ W wersji : SOLO W wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄ W wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM W wersji : Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY W wersji: Z POMIDORKIEM Albo z cukrem pudrem …. Dziś znany jest również pod nazwą tosty francuskie! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkoinnymi suszonymi owocami, symbolizującymi oczy Św. Łucji, o których za chwilę. Bułeczki są pyszne w dniu pieczenia, ale równie dobrze smakują na drugi dzień ze szklanką mleka, gorącej czekolady lub gløggu (grzanego wina z korzennymi przyprawami). Trochę historii... Łucja była męczennicą kościoła katolickiego. Odmawiając zamążpójścia, jej niedoszły mąż zemścił się na niej i poinformował władze, że jest chrześcijanką (za czasów
Food Squareroku bawiłyśmy się z córką w architektów. Bo przejściach z dużym domkiem , postanowiłam, że zrobimy kilka małych. Takich w sam raz na kubek z kawą czy gorącą czekoladą. Tak jak podejrzewałam, są dużo łatwiejsze w sklejaniu. My używałyśmy tego samego karmelu, co w przypadku dużego domku. Użyłam też ciasta z tego samego przepisu
Sto kolorów kuchniCiasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową . Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego
Maminek kulinarnyprzekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem
Szefowa kuchni