czekolada - 27946 przepisów (strona:1443/1864)

Kruche rogaliki drożdżowe 169

rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;) Składniki: 1/2 kg mąki, 10 dkg cukru, pół kostki margaryny, szczypta soli, 5 dkg drożdży, 1/2 litra mleka. Drożdże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 384

cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec w całości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 174

niemal przypalona ;) wiem wiem, niezdrowe ;) Reszta delikatna, puszysta i minimalnie przyrumieniona. Dekorowanie ich było wspaniałą zabawą. To nic, że wszędzie dookoła był kolorowy lukier, okruchy orzechów, posypki czy ślady czekolady. Pączki kapały od polew i posypek :) Część zdjęć robiłam na bieżąco, wczoraj, stąd ich nie najlepsza jakość. Wybaczycie? :) No to zapraszam na pączusia. A może dwa? ;) Składniki ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 372

paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów) 1 mleko skondensowane "krówka" 2 budynie śmietankowe 2 opakowania "Śnieżki" 3/4 litra mleka 600 ml. śmietany 30% 2/3 kostki masła 2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki") Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bananowe babeczki z blond czekolą 206

Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y , czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej. Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 338

waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.  Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 147

przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które z mig zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;) Składniki ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 396

istnienia marki. Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :) W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych Szwajcarów) podaje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 200

przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał. I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą .... A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku. Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :) Składniki :  Na ok 50 szt. 1,5 szklanki mąki

Malinowa Kawiarenka
Piernik- szybki i łatwy ;) 5677

stopni. Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec. Piernik możemy udekorować roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub dowolną posypką. SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi z bloga Apetyt i Smak

Czerwona Porzeczka
Najprostsze muffinki 133

dżem kakao nutella czekolada....i co Wam przyjdzie na myśl :) Masło/ margarynę rozpuszczam i studzę. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast

NA MOIM TALERZU
Dulces de Semana Santa 156

stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania. La confitería de Filella  w Sewilli Postanowiłem

Food Square
Piernik staropolski - część 1, ciasto 199

tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie  już  znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami. No to do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki pszennej

Food Square
Ptysie 145

blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone.    Ostrym nożem odcinamy górę ciastek.    Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami.    Możemy udekorować płynną czekoladą. Z podanej porcji składników otrzymamy ok. 18 szt. rewelacyjnych ptysi. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania