bułki - 33426 przepisów (strona:1443/2229)

Kurczak pod orzechowo - ziołową kruszonką 111

pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie nowym. Smakuje rewelacyjnie! Składniki: 650g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi) sok z cytryny sól pieprz masło Kruszonka: 100g orzechów ziemnych 1 bułka kajzerka 1 pęczek natki z pietruszki 1 ząbek czosnku skórka i sok z połowy cytryny szczypta przyprawy chilli 3 łyżki parmezanu 3 łyżki oliwy pieprz sól Wykonanie: 1.  Fileta

Szalona Kuchnia Eweliny
Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii 135

francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli, kto jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam

Moniki Smakołyki
SERNIK MANDARYNKOWY 128

jednolitą masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać.  Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wyłożyć pól masy serowej i równo rozprowadzić

Ciastka - domowe słodkości
DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ 120

Pyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2 paczki drożdży świeżych - 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko - 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej - 1 szklanka wody - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 238

obrotach do połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Bułeczki dyniowe 156

jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 150 g masła 1 łyżeczka soli 1/4 ciepłej wody Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek orzechy do dekoracji Przygotowanie : Zagotować mleko i odstawić z ognia Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól

Proste Potrawy
Karpatka 151

wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia

Fabryka pomysłów
pulchniutkie pączki z dżemem malinowym 340

ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy sól oraz masło i rozcieramy palcami, aż powstanie coś na syty bułki tartej. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy do podrośniętych drożdży i mieszamy a następnie dodajemy do mąki. Wlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Bułki do burgerów 183

częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym głośniej, kiedy przygotowuję domowe burgery, wtedy zdrowa bułka nie ma żadnych szans w konfrontacji z maślaną pszenną ;) Chcąc zadowolić wszystkich "konsumentów" i mając na uwadze, że pszenna buła powstaje w domowych warunkach. co pociąga za sobą dobrą konsekwencję

Słodki Kompromis
Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku 298

proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i białka i wszystko delikatnie mieszamy.  Ciasto dajemy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.  Pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM Do garnka dajemy 250 ml mleka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
żeberka z czarnym ryżem 146

się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

w mojej kuchni
Krokiety z mięsem i orzechami 178

mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym. Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza

Pyry na Gaz
Bruschetty ze świeżymi pomidorami i pachnącą bazylią 129

Moja wersja chrupiącej włoskiej przekąski oparta na pieczywie posmarowanym oliwą i roztartym czosnkiem z dodatkiem dojrzewających w słońcu świeżych pomidorów, aromatycznych oliwek i pachnącej świeżej bazylii. Składniki: 1 bułka bagietka 3 pomidory 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek 60g żółtego sera sól pieprz świeża bazylia kilka oliwek Wykonanie: 1.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i odsączyć

Szalona Kuchnia Eweliny
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 173

Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem.  Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki).  Z masy formuj podłużne kotlety.  Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół

Fiołkowe Talerze
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 167

wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania