bułki - 33926 przepisów (strona:1448/2262)

Placuszki serniczki 153

otrzymamy z nich dobrych serniczków. U mnie serniczki są nakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące. Składniki: 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego  150 - 200 g mąki pszennej 5 - 6 łyżek cukru 2 jajka 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany

Kuchcik gotuje
Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi) 235

pomidorowy. Sos gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki W misce mieszamy mielone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek sera pecorino, 4 łyżki bułki tartej i 2 jaja. Na koniec dodajemy drobno posiekany rozmaryn i tymianek; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy.  Z masy formujemy pulpeciki

La grande e la piccola cuoca
CIASTO WALENTYKOWE 130

lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy mikserem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą, masę przelać do niedużej formy wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół. GALARETKA: • 4 galaretki truskawkowe lub malinowe

KUCHNIA POLSKA
Broccomole czyli brokuły z awokado 205

cebuli, małej 2 łyżki posiekanej kolendry 50 g twarożku 2 ząbki czosnku 1 czerwone chili 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Na kanapkę jajko, ugotowane na twardo bułka garść rukoli kiełki rodkiewki 2 plastry wędzonego boczku, usmażone Brokuł podziel na różyczki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i obgotuj przez 8 minut. Odcedź brokuł i opłukaj pod zimną

codojedzenia
Makowiec warstwowy z jabłkiem 557

podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej rozwałkować prostokąt o wielkości formy 22 x 36 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem

https:KKuchniaMniam
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 188

łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 820

ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA

KUCHNIA POLSKA
pieczone jabłka z pomarańczą, cynamonem, miodem... 169

umyć, wydrążarką do jabłek usunąć gniazdka nasienne stawiać je w blaszce, do każdego jabłka włożyć cząstkę pomarańczy, posypać cynamonem, ponownie pomarańczę i po łyżeczce miodu., na koniec posypać tartą bułką piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, jabłka piec około 40-50 minut po wyjęciu z piekarnika puszczonym sokiem z dna formy mocno polać każde jabłko - najpyszniejsze jabłuszka pieczone

W Mojej Kuchni Lubię
Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką 238

papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 jajko 5dkg żółtego sera 1 łyżka

Blog z Apetytem
Ciasto z masłem orzechowym 269

rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia! 522

śmietan-fixy lub 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń (ok 800g) 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym opcjonalnie: małe bezy do dekoracji     *** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą *** *** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając

Blog z Apetytem
Fasolowe burgery z kukurydzą i papryką 152

sezamie i wyłożyć na blachę. Burgery wstawić do piekarnika, piec 20 minut (termoobieg), następnie delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 minut. Można podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem albo jako samodzielne danie z ulubioną surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Ciasto czekoladowe z bezą 311

delikatnie wymieszać szpatułką, tlko do połaczenia się składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że masa zrobi się płynna i zbita po upieczeniu. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Kiedy boki biszkopta odejdą od blaszki i patyczek wbity w ciasto jest suchy tzn że biszkopt jest upieczony

Pieguskowa Kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym 258

Składniki: 1/2 kg mięso z udek indyka 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki posiekanego koperku 2 szklaki bulionu 1 … Czytaj dalej Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

czarrna od kuchni