przepadam za ciastami czekoladowymi. Moja rodzina przeciwnie :) To dla niej w pewne niedzielne popołudnie powstało brownie z migdałami. I chyba przerosło moje oczekiwania - w domu zapach czekolady unosił się jeszcze długo, a ciasto udało się znakomicie. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z pyszną chrupiącą skórką... nie potrzebowało dodatkowych ozdobników w postaci polewy czy cukru pudru. Czytaj więcej
bistro mamazniknęła ze stołu, a ja już tęsknię za tym połączeniem smaków. Jutro znów będę miała okazję je upiec, bo będziemy mieli gości J Polewę tym razem zrobię z domieszką czekolady mlecznej. Czytaj więcej
bistro mamaRobię to jednak z premedytacją, bo tylko wtedy, kiedy wiem, że moja druga połowa ma zapewniony obiad w pracy lub wczorajszy w domu, a na deser sam sobie zakupił czekoladę z okienkiem. Oboje wychodzimy z założenia, że nie warto tracić czasu, życia i zdrowia na szturchanie się kijem. Gdzie dwoje ludzi się kocha, nie ma miejsca na żadne kije
bistro mamaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej
bistro mamajestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę na czekoladę z rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mamasię w liceum. A jak przypomniałam sobie o nim, to od razu przed oczami stanęła przyjaciółka z tych czasów. Osoba, od której wiele się nauczyłam, która była trochę jak czekolada z Pewexu w czasach komuny. O krok dalej niż reszta. Czytaj więcej
bistro mamaczęści. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogjajko 200 g mąki pszennej 30 g dobrego kakao w proszku 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli morskiej 2,5 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej 150 g drażetek z deserowej czekolady Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dorzucamy jajko i mieszamy dalej. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę, sól, kawę i kakao
Dzieje kuchennej WiewióryPodstawą jest kwaśna śmietana i jajko, a do tego można dodawać co dusza zapragnie. Oryginalnie Jamie proponował skórkę z pomarańczy i aromat waniliowy, ale kto zabroni dodać kakao lub czekoladę? Kto zaprotestuje, gdy dodam pokrojone owoce, albo przeciery z nich? Upieczcie ten prosty deser raz, a zaczniecie do niego wracać. Jest błyskawiczny, banalnie prosty i naprawdę pyszny. Żeby było jeszcze
W kuchni wieczoremPrzepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej korzennymi przyprawami. Ja na pewno wypróbuję wersję z kakao. Ot i zwykłe ciasteczka dla Was dziś, do zrobienia w 20 minut. Składniki
W kuchni wieczoremgłówne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada rozpływa się po kolejnych stronach. To, co bardzo mi się podoba, co sprawia, że ta książka ma dla mnie większą wartość niż inne tego typu pozycje, to tytułowe opowieści, które
W kuchni wieczorempieczenia i umieszczacie w zamrażalniku. 3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki. 4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia
W kuchni wieczoremStudzimy na kratce! Robimy krem! Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach. Udekoruj muffinki i posyp groszkami z czekolady ;-) ! Smacznego Kochani! Pięknego dnia życzę
SMYKWKUCHNItrochę mi smutno, bo wtedy niewiele było produktów podrobionych czy z dodatkiem chemii - teraz niewiele jest prawdziwie naturalnych. Oprócz wyrobów czekoladopodobnych, które zastępowały nam prawdziwą czekoladę, nie przypominam sobie nic "podobnego". Mleko to było prawdziwe mleko, a nie jakieś UHT. Kupowało się je w szklanych butelkach i szybko chowało do lodówki, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennawszystko bardzo dokładnie połącz. Przelej masę do 3/4 głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Śniadanie-wypchaj się! Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz
Gotowanie to kochanie