ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę
Kulinarne przygody Gatityostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Źródło
Z miłości do słodkościSzwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strucle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię
Ze smakiem i z pasjąWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujePyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem
Salonik smakówforemki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka
Pasja SmakuPomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki: 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski, sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego. Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru brązowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Moniki Smakołykikratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy z cukrem pudrem Przestudzone ciasto kruche smarujemy śmietaną, suche ptysie napełniamy śmietaną Napełnione ptysie układamy na brzegu ciasta kruchego tworząc wieniec, dekorujemy lejącą czekoladą Najlepsze zrobione dziś i podane po kilku godzinach, a to dlatego, że ciasto kruche przechowywane w lodówce staje się trochę jak "deska " Z tym ciastem jest trochę pracy
Proste Potrawymasa była już jednolita wyłożyłam ją na silikonową foremkę o wymiarach 22x19 cm Piekłam przez min 50 min w temp. 160 stopni C Udekorowałam polewą z czekolady i orzechami. Wybrałam na te święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy
Proste Potrawymamy talentu do pieczenia, to nic prostszego jak kupić kilkanaście gotowych, kruchych babeczek i udekorować je śmietaną z serkiem i świeżymi owocami. Spód babeczek posmarowałam rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladą. A reszta to już nasza wyobraźnia i dobre chęci. Trochę czasu i mamy słodkość prawie własnoręcznie przygotowaną na święta lub inną okazję:) Składniki : gotowe babeczki śmietana tortowa, serek mascarpone cukier
Proste Potrawynajlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu, sodki, kakao 2 kopiaste łyżeczki cukier puder do posypania lub czekolada 300 g powideł własnej roboty lub gęsta marmolada, te kupne mają pewnie za dużo żelatyny Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z powidłami, które dodajemy stopniowo Gdy składniki się połączą dodajemy całe
Proste PotrawyPiec przez co najmniej 60 min. w temp. 180 stopni C (zrobić test patyczkiem) Sernik piec w dużej blaszce, po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wierzch można polać czekoladą. Mój sernik był z połowy składników ( dałam 7 dużych jaj) i piekłam przez 60 min. w prodiżu
Proste PotrawyPrzygotowanie: Gruszki obieramy i wydrążamy środek Do garnuszka wlewamy wino, dodajemy goździki i miód oraz gruszki Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiej miękkości gruszek Po wystudzeniu polewamy np. czekoladą. Gruszki same w sobie są smaczne na surowo, ale ugotowane w winie zyskują nowe aromaty i niecodzienne smaki... Spróbujcie
Proste Potrawymieszamy z jajkami, cukrem i dokładnie ucieramy Masę przekładamy do gotowych babeczek, zapiekamy do lekkiego zarumienienia sera w temp. 180 stopni C, po ostudzeniu polewamy ulubionym gęstym sosem owocowym, czekoladą lub miodem i zaraz zjadamy :) Jest to szybki deser. Głównie dla tych którzy nie lubią przesiadywać w kuchni, a chcieliby coś zrobić szybko i oszczędnie
Proste Potrawychłodzie Po schłodzeniu rozwałkować na grubość 4 mm , podsypując mąką Wykrawać gwiazdki, piec w temp. 180 stopni C przez około 12-15 min Studzić na kratce, można ozdobić dekoracyjnie czekoladą lub lukrem :) Przepis podpatrzony gdzieś na blogach w sieci
Proste Potrawy