czekolada - 27946 przepisów (strona:1423/1864)

Deser OREO 223

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu

Kuchnia PROzdrowotna
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 339

powstałym kremem przekładamy blaty karpatki.  Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle w Czekoladzie . Jednak jako mało doświadczona w pieczeniu tego ciasta postanowiłam skorzystać z przepisu pani Doroty z Moich Wypieków na karpatkę tradycyjną. Kakaowa będzie następna

Czerwona Porzeczka
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 184

pachnących potpourri po kierowców zawsze zatrzymujących się na przejściu dla pieszych.  Odkrywam nowe smaki. Kupuję pierwszą w życiu paczkę Maltesers.  Nie mogę uwierzyć, że pod warstwą pysznej czekolady kryje się coś jeszcze - chrupiące ciasteczko!  Te cukierki już zawsze będą moją słabością.  BITA ŚMIETANA Słodka, puszysta, cudowna pocieszycielka. Uwielbiam ją bez względu na wiek. Pamiętam najlepiej

KUCHARNIA
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 199

woli chwile ze mną czy to co szykuję na nasze spotkania... Tak to bowiem jest, że moje lenistwo musi być słodkie! Bez kawałka ciasta, choć kilku ciasteczek czy czekolady nie jestem w stanie w pełni rozkoszować się jego urokami.  Po przednia sobota, jak już wiecie, minęła mi dość pracowicie na biciu piany i układaniu panny z Basią (klik). Jednogłośnie

KUCHARNIA
Moje życie przemytnika. Hibiskus i morele - lizaki na ochłodę 177

ruszałyśmy prosto do paszczy lwa. Moją niezawodną metodą było dygnięcie nóżką i z miną aniołka powtarzanie każdemu do znudzenia " Dzień dobry ". Mama na pytanie " Co przewozimy? " wyciągała zawsze jakąś czekoladę czy inny z założenia przeznaczony na stratę produkt, który oczywiście nam odbierano, ale cała ukryta reszta była bezpieczna. Na końcu z dostojną miną kroczyła Babcia. Miała "szczęście" do wyjątkowo złośliwej

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 172

wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki!   Przed podaniem wysmarować wierzch kajmakiem i udekorować płatkami czekoladowymi. Jeśli nie macie takich płatków, można użyć tartej gorzkiej czekolady.  Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 144

sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać, czy to nie za dużo składników

KUCHARNIA
Stecca. Po prostu. 132

czyż to nie prosta mała czarna pozostanie królową klasyki i dobrego stylu?! Pstrokaty parasol na drewnianej nóżce.  W jego cieniu ogonek, a pod nim wisienka. Wokół niej wiórki czekolady i kakaowy pył kryjący chmurę bitej śmietany.  W środku w końcu dochodzimy do sedna - kawa, ale to nie koniec - pod nią jeszcze dwie warstwy sama nie wiem czego

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 148

Iście rubensowska. Zaokrąglona gdzie trzeba, z pięknie wyrzeźbioną kibicią. Tylko czasem pozornie gruboskórna, o wnętrzu słodkim i jędrnym. Uwielbia dobre towarzystwo, najchętniej o francuskim rodowodzie. Nie stroni też od czekolady, wina i korzennych zapachów. Gruszka. Królowa września. Wzięła we władanie nasze kuchnie, Amber i moją. Uległyśmy z rozkoszą. Urokom gruszki nie można się oprzeć. Oto do czego nas zainspirowała. Zapraszamy

KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 126

Albo na wąskiej brukowanej uliczce.  Z dużą witryną, dzwoneczkiem nad drzwiami i kręconą na korbkę roletą.  Nieduża, przytulna. W kolorach, które jak echo poniosą zapach wanilii, karmelu, czekolady i kawy. Cukiernia. Moja. Twoja. Wasza.  Nie muszę się zakładać. Ja to wiem. Wiem, że przynajmniej połowa z Was marzy o własnej cukierni.  Ja też. Połowa mnie

KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 164

Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie konfesyjny, o jakim tylko marzą początkujący spowiednicy, słuchający w kółko mdłych wyznań o stosowaniu bez umiaru brzydkiego słownictwa.  Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 129

dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady.  Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby stało się cenniejsze, dawkowane w nagrodę, zmuszające do bardzo powolnego jedzenia.  Miękisz

KUCHARNIA
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 148

Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache      * Całkiem możliwe, że jedno albo i wiecęj zamieszczonych tu zdjęć nie jest mojego autorstwa - po zgraniu w jedno miejsce kompletnie się pogubiłam, więc jeśli

KUCHARNIA
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 153

motyle w kapuście, nasze latające elfy, choć Babcia nie podzielała tego zachwytu.  Ścigałyśmy się po młodziutkie ogórki, by zanurzać je potem w miodzie i chrupać zamiast nieosiągalnej czekolady. Soczyste pomidory wpadały prosto z tyczek do fartuszków ogrodniczek.  Brukselka rosła niewzruszona czekając na swój jesienny czas.  A obok wyrastał On - jarmuż. Brrrr... To słowo wzbudzało niepokój.  Chłodne

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 188

prowadzonego przez Łowców Smaków /klik/ . Wszystkie dostępne tam przyprawy sygnuje NOMU , marka założona w 2000 roku przez Tracy Foulkes i mająca w swej ofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw.   Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania