porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy,przykryć trzecim blatem i lekko nasączyć go herbatą. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki tortu, zrobić dekorację. U mnie boki tortu obsypane były tartą gorzką czekoladą oraz kawałkami orzechów włoskich. Tort schłodzić. *wierzch tortu przykryłam opłatkiem z rysunkiem postaci z bajki. Należy to zrobić ok 3 godziny przed podaniem tortu, bo czasem może się zdarzyć
Kuchnia domowa Anipodsypując mąką, z każdego kawałka uformować długi rulon, a z niego utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą (zdjęcie ze sposobem wykonania znajdziecie w przepisie na bułeczki drożdżowe z czekoladą ) - uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut) - wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Berenikiblasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą, kolorową posypką, cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, un tuorlo, 1/2 cucchiaino di cannella
La grande e la piccola cuocadżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider_8618').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows
KuchniaWeDwoje.plTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki, kruche ciasto, smak czekolady oraz Wszystkim, którzy cenią miłość i ukojenie wśród najbliższych oraz w każdej kryzysowej sytuacji jaką niesie ze sobą codzienność, potrafią oderwać się choć na chwilę od rutyny i obowiązków
MintTastepokrój w plasterki i włóż pojedynczo do ciasta w równej odległości; - włóż do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz ok. 45minut., aż się zarumieni. Po upieczeniu posyp gorzką czekoladą. SMACZNEGO
MintTasteSuchary mielimy np. blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa ( ja użyłam malaksera ). Masło czekoladowe lekko podgrzewamy w garnuszku z wodą lub w mikrofalówce ( niedługo u mnie 1 min.). Czekolada ma być płynna. Wlewamy do sucharów zmielonych i mieszamy. Wykładamy masę na spód tortownicy i wkładamy do lodówki. ~~MASA SEROWA~~ twaróg dwukrotnie zmielony ( u mnie bez laktozy
Kuchnia Pauletteskońców o 180 stopni.Tak robimy z resztą kawałków. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy żółtkiem.Pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidelikatne, niesamowicie lekkie i puszyste, Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek. Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady. Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3 szkl * świeże drożdże – 40 g * mleko – 1,5 szkl * cukier – 1 łyżka * sól
Ostra na Słodkoostygnięcia. Zimne wlewać do pucharków, na stężałą galaretkę. 5. Deser pozostawić w lodówce na kilka godzin - aż dobrze stężeje. Gotową panna cottę ozdobić świeżym owoce, bitą śmietaną lub tartą czekoladą. Smacznego
kolorowotorcikowostrumieniem. Zostawiamy ugotowane kakao do wystudzenia. Kiedy było już chłodne wlewamy spirytus, mieszamy, wlewamy do butelki z kapslem i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Gotowy likier ma konsystencję płynnej czekolady (przed konsumpcją trzeba wstrząsnąć butelką), jest dość gorzki i ma moc mimo, że spirytusu nie jest zbyt wiele. Jeśli ktoś woli słodszy likier to polecam dosypać więcej cukru. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoliczki i wolnowar to małżeństwo idealne. Robiłam już je w pomarańczach, w czekoladzie, czas na coś wytrawnego czyli policzki w porto, czerwonym słodkim winie. Zapraszam na to danie bo warto. Policzki są już prawie wszędzie dostępne, te kupiłam w jednym z popularnych supermarketów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, karmelem lub z bitą śmietaną . Ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Aby nie stwardniały przechowujcie je w szczelnym pojemniku
Smakołyki Asiponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo lubię z tą dynią pracować ponieważ nie trzeba jej obierać ;) Składniki: 300 g ciastek kruchych, u mnie z czekoladą 350 g pieczonej dyni 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka Przygotowanie: Dynię pieczemy 25 minut
Życie zaczyna się w kuchniDziś zapraszam na pyszny deser szarlotkowy makaron czekoladowy Lubella. Robi się go bardzo szybko a smakuje wyśmienicie :) Polecam :) SKŁADNIKI: 150 g makaronuMini Świderki z Czekoladą Lubella 4 jabłka 3 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 4 goździki 2 łyżki cynamonu 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieram
Gotowanie Patki