zioło do ogrodu i do kuchni. Zwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się
les mirabellespory piekłam MUFFINKI na słodko .Dziś zrobiłam wytrawne ,o smaku pizzy ,którą uwielbiam.Jest to taki maleńki prezent dla mnie podczas mojej walki z nadwagą.Inni wtedy jedzą czekoladę , a ja wcinam jedną muffinkę z serem.Zapraszam. 20 dag.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oregano i bazylii Sól 1/2 szkl.oleju 1/2 szkl.mleka 2 jajka 10 dag.sera żółtego startego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasta : Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały
słodki bratekzwykłego cukru mus śliwkowo-piernikowy 250 g śliwek węgierek 1 łyżka rumu 1 łyżka zwykłego cukru 3 pierniki Uszatki 1/2 łyżeczki cynamonu do dekoracji 1 piernik nadziewany w białej czekoladzie 2 pierniki Uszatki 3-4 śliwki Przygotowywanie musu śliwkowo-piernikowego Na samym początku przygotować mus śliwkowo-piernikowy. Śliwki obrać z pestek i owoce pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki przełożyć
Ugotowaćmleka 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 1 łyżka mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła lub margaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugotowe do jedzenia! Lody za pomocą łyżki do lodów nakładamy albo do pucharków, bądź wafelków do lodów. Lody możesz dodatkowo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Lody podaj z serduszkiem piernikiem. Pycha! Przepis zgłaszam do konkursu na http://konkurs.kopernik.com.pl/ , a Wy trzymajcie kciuki i mocno chuchajcie na szczęście! Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIrobić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Do nadzienia użyłam powidła śliwkowe Jamar . Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :) Składniki na około 26 rogalików: * 3 szklanki mąki pszennej * 125 g masła * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych
Zrób to smacznieilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego, minimum 75% kokosa 1/3 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1/2 puszki jeśli wolicie słodsze desery) 1 cała średnia cytryna
Karo in the Kitchenkawałku 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego 300ml wody sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem
Gotowanie i blogowanieLikier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć. Krem tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje
Domowa cukiernia Ewyszklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto. Polewa: 200g czekolady deserowej 1/4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto
Smaki Na Talerzuwrzucamy do foremek na muffinki. Całość wstawić na 25min do 30 minut do piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Porada Można dodać na przykład tylko truskawki lub kawałki banana i czekolady. Ważna informacja Porcja na około 7 sztuk Przepis Marty Kantarowskiej dziękuję Artykuł Muffiny owsiane bez mąki pochodzi z serwisu Królestwo Deserów
Królestwo Deserówporządnie się schłodził, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji ( pucharki dobrze jest przykryć folią spożywczą, aby deser nie chłonął zapachów z lodówki ). Przed podaniem oprószyć kakao lub startą gorzką czekoladą. Można dodatkowo udekorować malinami. Smacznego
Opowieści z piekarnikawarto zanurzyć foremkę/filiżankę na kilka sekund w gorącej wodzie, będzie to po prostu łatwiejsze. A ostatecznie można deser wyjadać łyżeczką prosto z foremki ;). Udekorowałam go roztopioną białą czekoladą, ale fajnie by też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej wielkości ): 400 g serka homogenizowanego naturalnego * 1 galaretka malinowa
Opowieści z piekarnikaoraz rozdrobnione orzechy. Wszystko razem podgrzewamy w rondlu do miękkości jabłek - można dodać niewielką ilość wody, aby się nie przypaliły. Nadzienie z jabłek wykładamy na naleśniki. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą
Lena Gotuje