Kulinarne prezenty na Święta 2017 253dać niemal każdemu, bez względu na stopień zażyłości. Dobre będą na każdą okazję - na Mikołajki, imieniny lub Gwiazdkę. Do tej kategorii zaliczam: słodycze - wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło "Czekolady na prezent", aby otrzymać kilka stron linków do firm oferujących elegancko konfekcjonowane słodkie upominki - idealne pod choinkę. Ceny w zależności od firmy i wybranych produktów zaczynają się od kilkunastu złotych. herbaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batoniki jaglane. 220bliźniaki. A może nie - spróbujcie najlepiej obu przepisów i oceńcie. Myślę, że równie dobrze mogą wypaść eksperymenty z innymi zbożowymi składnikami z dodatkiem różnego rodzaju suszonych owoców, orzechów, czekolady itd.. Ważne, by zastosować podobne proporcje jak w moich przepisach, bo te są wielokrotnie przetestowane. Próbujcie własnych wersji! W taki sposób otrzymacie coś, co jest jednocześnie ciasteczkiem, jak i energetyczną
zadanie-gotowanie
Kruche ciasteczka 211Kruche ciasteczka idealne do kawy lub herbaty. Można je polać czekoladą, polukrować lub ładnie udekorować. Z podanej porcji wyszły mi trzy duże blaszki ciastek. Kształty można wycinać dowolne. U mnie tym razem gwiazdki. Przechowywać można w szklanym słoju lub metalowej puszce. Uwielbiam takie domowe ciastka. Polecam! Składniki 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g masła
O kuchni z uczuciem
Przepyszny wegański deser - krem waniliowo-czekoladowy :) 313orzechowego (Propharma) 40 g cukru kokosowego 50 g gęstego mleczka kokosowego (górna część z puszki) 1 łyżka manny kokosowej (Propharma) 2 czubate łyżki kakao Dodatki: starta gorzka czekolada oraz wiórki kokosowe Przygotowanie: Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie podpraż (ciągle mieszając) w garnku do momentu wydobycia się lekko orzechowego aromatu, ok. 5 minut. Kolejno zalej 350 ml wody
Zdrowie na języku :P
Piernik Zamkowy 256Piernik Zamkowy - już sama nazwa była ciekawa :-) Do tego skład.. piernik bez dodatku nabiału, bez masła. Za to z rumem. Ja dodatkowo przełożyłam go domowymi powidłami i polałam czekoladą. Piernik po przestudzaniu można zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu do 5 dni. Od pierwszego do piątego dnia będzie tak samo świeży. Ja swój piernik przełożyłam marmoladą
AniaGotuje.pl
placki czekoladowe 264ciastek i ciasteczek (no można na niektóre powiedzieć, że pierniczków). To poranek rozpoczynamy standardowo w naszym przypadku. Co prawda na dzień dobry usłyszałam, że czekoladowych nie chce .... gdzie czekolada mogłaby być jedynym składnikiem jej diety .... To następnie, większość zostało skonsumowana :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sody 1 szklanka jogurtu
Gotowanie z pasją
Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka 224kaszy umieszczamy jabłka, a na nich kolejną warstwę kaszy. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut. Dekorujemy cynamonem, płatkami migdałowymi i gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Szarlotka jaglana – jabłkowa jaglanka pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong
Piernikowe serca 212Pamiętajcie, że gorące pierniczki się odkształcają więc nie warto ich rzucać byle jak. Niech stygną na czymś płaskim. Ostudzone pierniczki przełożyć do szczelnego pojemnika. Można polukrować lub posmarować rozpuszczoną czekoladą
Smakołyki Asi
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 237PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień. Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna
Kuchnia Paulettes
Muffinki czekoladowe z pomarańczą 205Czekolada i pomarańcze wspaniale się komponują. Postanowiłam to wykorzystać do domowych mini wypieków. Powstały muffunki czekoladowe o zapachu kakao i pomarańczy, przepyszne! Naturalnie, jeszcze gorące znikają ze świeżo wyjętej blachy. Cudowna uczta! Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka z lekką górką proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru trzcinowego łyżeczka zapachu pomarańczowego lub skórka otarta
Zasmakuj Kuchni
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 193układamy na blaszce obok siebie. Czekamy 15 minut i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę. Temp. 160- 170 stopni C. Grzanie dół. Makowce studzimy i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą, jak kto woli. Są przepyszne i obłędne w smaku! Także #OlejKonwenanse i działaj w kuchni, tak jak dyktuje Ci to serce! PRZEPIS zgłaszam do konkursu i walczę o moje już
SMYKWKUCHNI
Węglowodany nie takie złe jak je malują 222głodu oraz niekontrolowanego apetytu. źródło: pixabay.com Produkty o niskim IG Cebula – 15 Cukinia – 15 Fasolka szparagowa – 15 Ogórek – 15 Papryka – 15 Soja – 15 Tofu – 15 Bakłażan – 20 Czereśnie – 20 Czekolada gorzka – 25 Pestki dyni – 25 Wiśnie – 25 Gruszka – 30 Mleko sojowe – 30 Morele świeże – 30 Owoce cytrusowe – 30 Pomidory – 30 Twaróg odtłuszczony – 30 Brzoskwinie, nektarynki – 35 Fasola – 35 Groszek zielony
Dajet
Kukułkowa Rozkosz 165miksujemy. około 1/3 nakładamy na masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki. Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta). Smacznego Inspiracja zaczerpnięta z blogu: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2015/10/Ciasto-kukulka.html ale nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała zmian
My sweet a life
Biszkopt - najprostszy 174piekarnika i piec około 20 min. Po upieczeniu wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. W najprostszej wersji można posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem, polać czekoladą. Ciasto idealnie nadaje się też do przekładania różnego rodzaju masami - można naprawdę go wykorzystać w rożnych koncepcjach. Smacznego
My sweet a life
Pfeffernüsse 195pieczenia. Piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wyjęciu pozostawić na blaszce do przestygnięcia, żeby nie straciły kształtu. Po przestudzeniu można pierniczki polukrować, oblać czekoladą, bądź dowolnie udekorować. Smacznego
My sweet a life