cytryny - 1500 przepisów (strona:40/100)

Magdalenki 113

też w specjalnych foremkach.Składniki:- 6 jaj                                                             - 30 dag mąki tortowej- 30 dag drobnego cukru do wypieków- 25 dag masła- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- sok z 1 cytryny- trochę mniej niż ½ łyżeczki soli- 2 łyżki cukru z wanilią- mąka krupczatka(...)oprószenia foremek    Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone masło, delikatnie wymieszać łyżką. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki posmarować roztopionym

mojewypiekiinietylko
Ryż Kondeuszów 217

dałam cukier wanilinowy i extrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka         Składniki na sos:         - 300g malin + 8 szt. truskawek- 4 łyżki cukru- sok z połowy cytryny- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżeczki zimnej wody do rozprowadzenia)    Ryż opłukałam i wsypałam do garnka na wrzącą wodę. Gotowałam 2 minuty, następnie wylałam(...)Utarte dodałam do ryżu – wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek. Z powrotem przelałam do czystego rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w zimnej wodzie. Sos malinowy

mojewypiekiinietylko
Szpinak sezamowy 160

jako dodatek do mięs… i nie tylko. Proponując szpinak sezamowy, mam nadzieję, że w takim wydaniu przypadnie Wam do gustu.Składniki:           - świeże liście szpinaku  - czosnek- sok wyciśnięty z cytryny- sól morska- olej sezamowy- sezam   Liście szpinaku umyłam, odcięłam ogonki (najwygodniej(...)używając do tego małych nożyczek), zostawiłam na sicie do osuszenia. Przełożyłam do miski, dodałam drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę, bo zdominuje cały smak), sól, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym – wymieszałam. Na suchej patelni podprażyłam ziarna sezamowe, uważając aby się nie przypaliły. Gorącym sezamem posypałam szpinak, ponownie wymieszałam.Są składniki, które się „bardzo lubią

mojewypiekiinietylko
Semifreddo waniliowo czekoladowe 112

minut.    Składniki:   - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych płatków migdałowych  Dzień wcześniej wkładam do zamrażarki małą(...)formę keksową. Jajka umyłam i wyparzyłam przez 30 sekund, a następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej

mojewypiekiinietylko
Sałatka drobiowa z liczi 174

czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny)  Piersi drobiowe wcześniej zamarynowałam i włożyłam do lodówki. Po ok. 2 godzinach zawinęłam w folię aluminiową i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez 20 minut. Papryki umyłam, odcięłam(...)plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam z zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie dodałam pokrojoną cebulę i szczypiorek. Posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach.  Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również

mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 475

swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki:  - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego(...)375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek

mojewypiekiinietylko
Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 260

zrównoważona smakowo.    Składniki: - 1 makrela (ok. 300g)- 3-4 jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora- 4 łyżki kukurydzy- skórka z cytryny, 1 łyżka soku- kilka gałązek świeżej kolendry- kilka pomidorków koktajlowych- sól, pieprz- olej sezamowy Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana(...)kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym kto lubi.   Wiosenna sałatka

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 160

kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą(...)kapustę pekińską posiekać, papryki  pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por,  2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz.  Wlać mleko kokosowe, dodać  kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki.Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 195

mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C.  Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy(...)surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i  mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (odrobinę-do smaku). Aby był gładki – zmiksowałam blenderem. W razie potrzeby można dodać mleka, aby go rozrzedzić. Nie podaję proporcji do sosu, gdyż była to improwizacja. W każdym

mojewypiekiinietylko
Sałatka z truskawkową nutą 177

pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową nutą właśnie do takich należy.    Składniki:  - szpinak, rukiew wodna i rukola  (łącznie 100g)- 200g truskawek- 100g szynki serrano- olej sezamowy- skórka z cytryny Szpinak, rukiew i rukolę opłukać. Odciąć (najlepiej nożyczkami) ogonki ze szpinaku. Umyte truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na połówki(...)zrumienić na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Szpinak, rukiew i rukolę, odsączone z wody, przełożyć do miski.  Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą, to kwintesencja smaków, zapachów… i nie tylko. Minimalizm składników, prostota

mojewypiekiinietylko
Surówka z papryki 224

papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu(...)szatkownicy na cienkie paski. Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw.  Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 151

oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego(...)symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko.  Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first

mojewypiekiinietylko
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 190

Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej- 250g margaryny- ½ szklanki drobnego cukru- ½ szklanki gęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Dodatkowo:  - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę(...)wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Skrapiamy sokiem z cytryny i wlewamy sok jabłkowy. Prażymy do chwili, aż jabłka zmiękną i sok odparuje. Do jabłek nie dajemy cukru. Wyjmujemy z zamrażarki jedną porcję ciasta (druga będzie do wykorzystania innym

mojewypiekiinietylko
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 220

prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie.     Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy         Sałatka: - cukinia- sok z ½  cytryny- różowa sól himalajska(...)olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy).  Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce  migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 210

sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.     Składniki:  - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski(...)przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję