kupować buraki i robić na bieżąco, ponieważ jest to jedna z podstawowych surówek, które podaję do obiadu. Składniki: 1 kg buraków sok z cytryny (ocet) cukier sól(...)pieprz małe jabłko Przygotowanie: Buraki gotujemy aż będą miękkie. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny (octem), solą, pieprzem i ścieramy jabłko również na dużych oczkach. Dokładnie mieszamy
Amatorka kuchennapakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :) Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia żaroodpornego 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały(...)przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzalewy po suszonych pomidorach 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciepło. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godziny Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce(...)się delikatnie podsmaży - dodać mąkę Ciągle mieszając podgrzewać całość na małym ogniu, aż składnik się połączą Następnie dodać starte na tarce buraczki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym - jeszcze chwilę podsmażyć Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę Cebulę również siekamy w drobne kawałki Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem(...)najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem, aby nie wyszła mamałyga... Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny - mieszamy dodając majonez Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRyba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu(...)Dużo ich nie będzie, ponieważ dorsz po prostu ma ich niewiele, ale będą na tyle wyczuwalne (są spore), że łatwo się je usunie Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz przyprawić tymiankiem Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka... Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki, ponieważ był na tak duży, że nie zmieściłby mi się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa(...)stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comboku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietatypu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz(...)gram pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek oraz 15 porwanych na mniejsze części listków świeżej bazylii. Do szklanki dodałem 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona
Wyprawy kulinarneafrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana(...)małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy
noteskulinarnyfigacytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
noteskulinarnyfigapół cytryny garść orzechów włoskich i migdałów czekolada mleczna z orzechami 1 łyżeczka cynamonu Banany rozdrabiany widelcem na gładką masę i przekładamy do garnka. Wlewamy sok z połowy cytryny, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy. Następnie dodajemy jogurt grecki, cynamon, mieszamy. Na samym końcu przed samym podaniem rozdrabniamy mniejszą połowę czekolady i dodajemy do kremu delikatnie
noteskulinarnyfigaCiepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając(...)gotującą wodą i miksujemy na parze do zgęstnienia. Miskę z pianą wstawiamy do garnka z zimna wodą i miksujemy do wystudzenia. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa i szprycujemy dowolne kształty w wafelkach. Możemy ozdobić czekoladą. Smacznego
Maminek kulinarnyorzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać(...)dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić brzegi ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki