Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory(...)pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, skropić kilka kroplami soku z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie połączyć. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy(...)ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem
Mango PapajaSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki(...)świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać
W Mojej Kuchni Lubięulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju, korzystam(...)patelni - gdy tak się stanie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej 3 duże pomidory 1 szalotka, drobno posiekana sok wyciśnięty z 1 cytryny duży pęczek natki pietruszki pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis na baharat) 100 ml oliwy pestki z dużego owocu granatu sól(...)wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnydziałamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy awokado(...)płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy
BaRepaszajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek 2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskisurówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemdelikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem
VioletoweKucharzenieżółtka sok z połówki cytryny pieprz cytrynowy sól Sposób przyrządzenia: Masło rozpuścić w garnuszku. Żółtka ubić mikserem razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem najlepiej na parze. Następnie powoli wlać gorące masło, w trakcie mieszania sos powinien nabrać mojonezowej konsystencji, czyli coś dla mnie :-) Gotowe :-) Przepraszam za zdjęcie
pieprzny smaczekugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę(...)zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini
Chilli Czosnek i Oliwasię zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem. Składniki: - 4 nieduże pomarańcze, - sok z1/2 cytryny, - ok 1/2 szklanki wody, - cukier do smaku (dałam 3 łyżki), - 1 płaska łyżeczka agar-agar, - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego. Wykonanie: Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej(...)Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy do smaku cukier, czekamy aż się rozpuści. Do soku z cytryny dodać agar-agar, dobrze wymieszać, można również dodać łyżkę gotujących się pomarańczy i połączyć je z agarem. Wlać do garnka, po wymieszaniu jeszcze chwilę gotować (można odłożyć trochę
Co na wege obiad?pomidorków koktajlowych 1 mała żółta papryka pół ogórka zielonego ( szklarniowego lub 2 gruntowe) sól oraz pieprz Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra Virginie 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kolejna bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa sałatka. Przyrządzamy kaszę kuskus ja do wody dodaję Vegeta. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulkę dymkę kroimy(...)kroje w kosteczkę gdyż według mnie smacznie tak się później zjada naszą sałatkę. Gdy kasza ostygnie łączymy wszystkie składniki dodajemy 2 łyżki oliwy i 3 łyżki soku z cytryny następnie mieszamy dokładnie doprawiając solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaję się do samodzielnego dania lub z jakimś dodatkiem na moim załączonym zdjęcia sałatka podana jest z jajkami po benedyktyńsku ( sposób
Sprawdzone przepisy kulinarnepołowy cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Dlaczego nie podałam proporcji? Otóż proporcje zależą od tego dla ilu osób przygotowujemy sałatkę. Jogurt naturalny wymieszałam z sokiem z cytryny. Ser pokroiłam na nieduże trójkąciki. Migdały lekko uprażyłam na suchej patelni. Talerz posmarowałam grubą warstwą jogurtu cytrynowego, na niego poukładałam listki z miksu sałat, poukładałam ser, ć wiartki wcześniej
Blondynka Gotujecytryny, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pomidory drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto
SzczyptaSmaQ