sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki(...)bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarneskórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem
Przepisy i porady kulinarnestartego chrzanu ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu
Przepisy i porady kulinarnetermoobiegiem 160 C ). Piec około 30-35 minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i przestudzić. Cytrynę umyć,osuszyć i pokroić na plastry. Plastry pokroić na ćwiartki. Muffinki oprószyć przesianym cukrem pudrem i ozdobić rozgrzaną polewą. Ułożyć na wierzchu kawałki cytryny i wafelki rurkowe
Przepisy i porady kulinarnecytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce do zastygnięcia naszego lukru ( najlepiej na noc ). Do gotowego
Przepisy i porady kulinarnełyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić(...)Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować
Przepisy i porady kulinarnemasła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały(...)morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem
Przepisy i porady kulinarneowinny mieć temperaturę pokojową ) 4 duże jajka 20 dkg mąki 10 dkg mielonych migdałów 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni(...)polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu
Przepisy i porady kulinarnedekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier ) i stawiamy(...)koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Z góry możemy
Przepisy i porady kulinarneNapój pomarańczowy - doskonale gasi pragnienie. Składniki : 1 duża pomarańcza 1/2 cytryny 150 ml wody mineralnej 4 łyżeczki glukozy Sposób wykonania : Wyciśnij sok z pomarańcza i cytryny. Dodaj wodę mineralną, glukozę i dokładnie wymieszaj łyżeczką. Podawać z chłodzone. Doskonały naturalny orzeźwiający napój
Przepisy i porady kulinarnemleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) 60 dkg marmolady różanej cukier puder ( do posypania ) olej do smażenia około 1,5 l Sposób wykonania(...)Zostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko
Przepisy i porady kulinarne