cytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie
Moje pyszne gotowanieburaków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy
Maminek kulinarnyholenderskim.Składniki:Sos holenderski1/2 kostki masła3-4 żółtkasok z 1/2 cytrynysólpieprz białyPotrzebujemy także:pęczek białych szparagówjajka ugotowane na twardoszczypiorekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy
Smakowity Blog Kulinarnypodania:30 g bez, pokruszonychtruskawki Przygotowanie:Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę
Smakowity Blog Kulinarnykwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarnyczerwonej cebuli: Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnyjarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny) i ksylitolu zależą od słodkości buraków, warzyw, jabłka. Każdy musi doprawić go wg własnego gustu, do odpwiadającego mu smaku. Ja doprawiłam tylko 1 łyżką ksylitolu dodatkowo, już więcej(...)laurowe- 10 ziarenek czarnego pieprzu- 4-6 ziaren ziela angielskiego- garść suszonych grzybów- sól i pieprz do smaku- ksylitol do smaku (lub cukier)- ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie)- majeranek- natka pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych
Smaczne Zdrowesklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek
W poszukiwaniu inspiracjidobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani
Kulinarny karnet Christopheramałe marchewki (około 100 g);1 mała, biała cebula;1/2 natki pietruszki;1 ząbek czosnku;4 łyżki oleju/oliwy;2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;1 łyżeczka cukru;Sól;Pieprz. Sposób wykonania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.Cebul(...)obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych
Gospodyni Miejskapodawać z jajkami ugotowanymi na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka
Gospodyni Miejskawanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1 białko jaja kurzego;150 g cukru pudru;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Odmierzyć szklankę mąki pszennej, odsypać z niej 3 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja(...)nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy
Gospodyni Miejskadużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać(...)surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia
Gospodyni Miejskaoleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula;1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona);1/2 łyżeczki cynamonu;Kilka listów bazylii;Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny;1 łyżka oleju;2 i 1/2 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Chili(...)wraz z zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.Sos przyprawić solą i pieprzem.Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu
Gospodyni Miejskałyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki(...)cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając
SzczyptaSmaQ