cytryny - 1500 przepisów (strona:47/100)

marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni... 154

przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania flądry oczyściłam

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z żurawiną, cebulką w oleju... 177

Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, żurawina suszona 10 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć 2 razy(...)minut w mleku, potem wylać na sito i opłukać odcieknięte z wody pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem i dać sok z cytryny wsypać posiekane suszone pomidory, pokrojoną drobno cebulę i wszystko wymieszać wlać tyle oleju aby śledzie były przykryte, schować do lodówki najlepiej na całą noc...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
sernik bardzo smaczny bez ubitej piany kokosowo-cytrynowy na kruszonkowym spodzie... 188

KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, skórka z cytryny 1 sztuka, twaróg 70 dag, jogurt bałkański 340 gram, wiórki kokosowe(...)cukier puder - ile potrzeba, budyń waniliowy 1 opakowanie jajka "L", miękkie masło, cukier w robocie mieszać z 5 minut na srednich obrotach dodać startą skórkę ze sparzonej dużej cytryny, wiórki kokosowe i miszać z 1/2 minuty twaróg półtłusty, jogurt bałkański zmiksować w rozdrabniaczu i dodać do misy robota, wsypać budyń waniliowy i mieszać z 1 minutę SPÓD KRUSZONKOWY:miękkie

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Tom Yum 253

tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny czy też cukru. Pytacie o listki limonki kaffir, kupuję świeże  w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób(...)listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie:Pierś kroimy w cienkie paski

Kulinarne przygody Gatity
Wesołych Świąt 174

cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g   lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach(...)rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając

pichciszto
Mrożona Tarta Malinowa 152

cytrynyFiliżanka kajmaku5 dag czekolady 70 %15 dag kruchych czekoladowych herbatnikówSOS:¼ szklanki cukru2 łyżki miodu½ szklanki kakao3 dag gorzkiej czekoladyMaliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę

Anioły w kuchni
Lemoniada imbirowo - cytrynowa 142

cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej zrobione kostki lodu. Wymieszać i gotowe. Źródło tupperware

Anioły w kuchni
Arbuzowy drink na lato 165

więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny(...)kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży sok z cytryny, a następnie zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.Wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godz. Po tym czasie, wówczas, gdy masa zacznie się powoli zamrażać należy

Anioły w kuchni
Gruszki w syropie waniliowym 171

gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego

Anioły w kuchni
Dynia słodzona 136

osolony wrzątek i gotujemy 1 minutęwyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minutydodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minutkostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania sięwynosimy w chłodne, ciemne miejsce.../Źródło

Anioły w kuchni
Bułka z dynią 140

mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości,ostudzić.Do miski wsypać mąkę(...)sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto,zostawić pod przykryciem na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy

Anioły w kuchni
Pasta z tuńczyka 197

cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek lub z bułką, sałatą,  pomidorem;))) Smacznego

Anioły w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 175

męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku(...)głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i  przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając

Anioły w kuchni
Drożdżówki z twarogiem 169

cukru, Składniki na nadzienie; 250 g sera białego, 80 g cukru, ziarna z 1/2 laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/, garść pokrojonych suszonych moreli, 1 jajko do posmarowania drożdżówek, Wykonanie;Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże

Anioły w kuchni
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 221

zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego korzenia imbiru, 200 g makaronu penne razowego, 4 łyżki jogurtu(...)naturalnego, Po przyprawy zapraszam do sklepu SKWORCUWykonanie;Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką

Anioły w kuchni