cytryny - 1500 przepisów (strona:27/100)

Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 168

cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół(...)pieprzu pomarańczowego i ewentualnie vegetą. Zagotować. 4. Wrzucić górne części szparagów i gotować jeszcze 5-10 minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 176

nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały(...)pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia, 3 żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 164

przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki  jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast

Kuchnia Prezydentowej
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 160

150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy(...)porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany

les mirabelles
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 150

świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki(...)temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę  w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać

RAROSSA
Paprykowe curry z cukinią 153

puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego  1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny  Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry  1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki(...)rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami.  5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa

Bananowe Pole
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 228

wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie(...)słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka po Janczewsku 128

filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru(...)Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy

kgwjanczewo
Syrop z kwiatów czarnego bzu 178

robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny(...)białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek

Ala piecze i gotuje
Domowa lemoniada 556

gotowy do picia. Wolę nie mysleć co było w składzie tych produktów, ile cukru. Dlaczego nie przygotować domowej lemoniady? Do przygotowania 1 litra lemoniady potrzebujemy: - kubek herbaty rooibos - pół cytryny pokrojonej(...)pół plasterki - wodę do uzupełnienia - 2-3 łyżeczki miodu W kubku zaparzamy herbatę, ja wykorzystałam mojego ulubionego ostatnio rooibosa. Studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód, plasterki cytryny i uzupełniamy chłodną wodą w 1 litra. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Wiosenny rubin czyli botwinka 145

pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół(...)przecisnąć przez kratkę.  Botwinę umyć i oczyścić dokładnie z piasku, nie kroić! Z gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, wywar odcedzić na sicie.  Dodać sok z cytryny, następnie pokroić w całości i dodać botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach

Garniec Magalie
Dżem truskawkowo-bananowy 597

nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 400g) 1kg truskawek 2 duże banany lub 3 mniejsze sok i skórka z ½ cytryny 350g cukru 30g konfitur-fixu WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy(...)części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Jaglarnik 143

waniliowego ryżowego mleka  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych(...)ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym gotowała się kasza.  Gęstą część mleka kokosowego odseparuj i przenieś do miski. Ubijaj je za pomocą miksera

Roślinna - blog wegański
Chłodnik z botwinki 201

pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo(...)opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.  Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.  4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek

upichcona
Tarta z łososiem i szparagami 205

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania