olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko mieszamy. Dodajemy ubite białka, sól i delikatnie mieszkamy łyżką(...)Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą. Ja uwielbiam z zimnym mlekiem
upichconasłodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić ja na dwie części - 2/3 (na spody(...)kratkę).Odłożyć ciasto do lodówki na 40 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i gotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
pink envelopesosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie w słoiku, które wpasowały się idealnie. Składniki 250 ml mleka 4 płaskie łyżki kaszy manny pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier i cynamon, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę, mieszając cały
pink envelopejego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time . Składniki 200 g mąki pszennej 100 g kakao 120 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka szczypta soli 1 jabłko drobno starte 1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon
pink envelopełyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam(...)stopni 10 minut, w połowie czasu przemieszałam bataty. W czasie, w którym bataty się piekły zajęłam się winegretem. Do małej miseczki wlałam oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny, wsypałam cynamon doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Upieczone bataty wysypałam do garnka z kaszą bulgur, wymieszałam i wlałam do niego połowę winegretu i ponownie wymieszałam. Na talerz wyłożyłam garść rukoli, na nią
Blondynka Gotujejabłka 4 łyżeczki konfitur z jeżyny 2 żółtka pół litra mleka cukier wanilinowy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały(...)wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos. Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem i posypać jabłka szczyptą cynamonu. Smacznego
kgwjanczewoWILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto z lodówki(...)prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto
les mirabellessmakowała bardziej. Taki sobie kąsek z kawałkami sera:) Po obiedzie koniecznie deser. Tu polecam ciacho według przepisu Dominiki . DYNIOWO-CZEKOLADOWE CIASTO 350g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2 jajka 100g cukru 1/2 szklanki oleju ok. 1 szklanka puree z dyni 100g (tabliczka) gorzkiej czekolady Piekarnik nastawiamy do 180*C. Keksówkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną(...)Czekoladę kroimy w dość grubą kostkę. W misce mieszamy mąkę, sól, cynamon i sodę. W makutrze ucieramy jajka z cukrem i olejem do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Dorzucamy kawałki czekolady i znów mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą
les mirabelleskawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy(...)Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę
les mirabellesstanie. Październikowa magia- ciasto usłyszy i zamiast urosnąć, zamknie się w sobie. I wtedy nie pozostanie nic innego jak odczynić zły urok jakimś pewniakiem. Gruszkowym? Z bakaliami? Z imbirem, cynamonem i goździkami? To dobrze się składa, bo na takie właśnie znalazłam przepis na tym blogu . Zestresowana wcześniejszą porażką zmniejszyłam trochę liczbę gruszek, żeby uniknąć potencjalnego zakalca. GRUSZKOWE CIASTO(...)BAKALIAMI 400g gruszek 1 cytryna 230 g mąki szczypta soli 1,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy
les mirabellesmąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej(...)papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą różaną, wykładamy
les mirabellesszybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej(...)ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego
Tradycyjna kuchnia Kasilecznicze właściwości. Lepiej więc dać jakiś słodki syrop lub cukier. Składniki: 4 duże jabłka 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny 4 łyżki syropu z buraków cukrowych (lub cukru) cynamon Nagrzej piekarnik do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)jabłek – zostaw około 2 cm zapasu. Zrób otwory szerokie na około 2 cm. Napełnij każdy owoc nadzieniem: kilkoma rodzynkami, kilkoma owocami suszonej żurawiny i 1 łyżką syropu. Posyp cynamonem. Zapiekaj 20 minut. Od razu podawaj. Sałata z kozim serem i gruszkami w sosie figowo-balsamicznym. Bardzo smaczne, niestety jedno z nielicznych jarskich dań w Quchnii 28 . Do tego foccacia. Ceny
Qlinarnie i Qlinarnielanguage:EN-US;} Dlaczego? Bo dalej zimno a za oknem kilka dni temu było tak: Składniki na 4 małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon
Qlinarnie i QlinarnieSkład: prażone żołędzie, kardamon, imbir, cynamon, goździki (w różnych proporcjach). Firma: Dary Natury. Cena: ok. 10 zł. Masa netto: 200g. Produkt z certyfikatem ekologicznym. Dostępny w Almie. Sposób parzenia: 1 czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na jedną szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować ok. 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko, śmietankę(...)się aromatu podobnego do prawdziwej kawy, rozczaruje się w 100%. Czuć, że jest to napój przygotowany z prażonych nasion, ale dominują w nim na pewno przyprawy korzenne: imbir, kardamon, cynamon i goździki – wydaje mi się, że trochę ich za dużo. Poza tym przebija się leśny, drzewiasty aromat – całkiem przyjemny. Przyznam się, że bez cukru żołędziówki nie wypiję, posłodzona – smakuje zdecydowanie
Qlinarnie i Qlinarnie