cynamon - 3631 przepisów (strona:65/243)

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 143

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu(...)mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę i ubit ą pianę dodawać stopniowo do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę tortową (średnica 32 cm )  wysmarować dokładnie masłem

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 97

Składniki : 4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.) 2 cytryny lub kwasek cytrynowy  80 dkg cukru cynamon mielony Sposób wykonania : Jabłka umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się(...)miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.  Możemy z nich robić szarlotki lub inne pyszności

Przepisy i porady kulinarne
Jabłecznik na mące ryżowej 144

cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika ) 6 łyżek cukru (do piany z białek) cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie(...)minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek i 6 łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch. Piec w temperaturze 180°C, przez

w mojej kuchni
Koktajl kawowo-bananowy 315

napój, imbir i przyprawy rozgrzeją wasze serca :) Więc polecam wszystkim zakochanym i nie tylko...  Składniki: 250 ml kawy 1-2 ziarna kardamonu 2 banany kostka gorzkiej czekolady szczypta cynamonu Opcjonalnie: szczypta imbiru lub mielonych goździków Napar z kawy zagotować z kardamonem, po czym usunąć ziarna, a płyn ostudzić. Banany obrać, pokroić, zalać kawą, dodać cynamon (lub proponowane przyprawy

Konrad Gotuje
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 342

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo: 3 duże jabłka pokrojone w kostkę 1-2 łyżki cukru 1.5 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Oprószyć cynamonem i cukrem i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 182

czosnku posiekane -sól -biały pieprz -tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu(...)temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym, na patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Gdy skórka się zrumieni na wierzch ryby wykładamy

BaRepas
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 168

szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady, sok z jednej mandarynki, warstwa wierzchnia: 400 g startych jabłek (na grubych oczkach), 3 łyżki migdałów słupki, sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta(...)przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem pudrem,  dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze

Moniki Smakołyki
Grzane piwo / Mulled beer 193

cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 6 łyżek soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juice sok z połowy pomarańczy / juice of half an orange laska cynamonu / cinnamon stick 6 sztuk goździków / 6 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange 1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honey Sposób(...)przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2 Wlewamy piwo do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, sok z czarnej porzeczki, goździki, sok z pomarańczy, laskę cynamonu, anyż i miód. Gotujemy piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy

Projekty ze smakiem
Pieczona owsianka 187

wykorzystać i tak powstał skład owsianki pieczonej. W małej kokilce ku mojej radości połączyły się orzechy, kokos, suszona żurawina, słonecznik mus jabłkowy, który wcześniej zrobiłam i oczywiście cynamon. Wielka bomba energetyczna w sam raz na obecną porę roku. SKŁADNIKI : ( z tej porcji upiekłam 4 kokilki wielkości ok 300 ml)1,5 szklanki płatków górskich (szklanka 250 ml)1,3 szklanki(...)kokosowych 1/2 szklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cynamonu 3 jabłka  1 jajko 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklankę musu z jabłek ( starłam 3 jabłka podsmażyłam na łyżce masła)masło

Basia w kuchni
Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 316

części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta

Proste Potrawy
Grecka musaka 340

drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać.*Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni

kulinarnyJa
Kurczak curry z papryką w trzech kolorach 143

suszone chilli, cynamonsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry i szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy z ryżem, dodajemy

kulinarnyJa
Papryka faszerowana 185

oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.PRZYGOTOWANIE PAPRYKI:Ustawiamy piekarnik z temp. 180'CWcześniej

kulinarnyJa
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 145

delikatnie ze sobą łączymy, aby nie stracić puszystości.Umyte śliwki kroimy na ćwiartki. Masę przelewamy do naszej formy na wcześniej przygotowane ciasto. Śliwki układamy na wierzchu masy, posypujemy szczyptą cynamonu i ścieramy na nie nasze ciasto, które wcześniej chłodziliśmy w zamrażarce. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu tartę ze śliwkami pozostawiamy

kulinarnyJa
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 115

między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Przyprawiamy bakłażana solą, przez co pozbawimy go goryczki.Powracamy do naszego farszu. Doprawiamy go cynamonem, oregano, peperoncino, słodką papryką w proszku, solą i pieprze. Mięso z przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez

kulinarnyJa