cynamon - 3631 przepisów (strona:69/243)

Pierniczki II 122

mąki pszennej* 3 jajka* 30 dag cukru* 30 dag miodu* 25 dag margaryny* 5 dag smalcu* 3 dag kakao* 1 opakowanie przyprawy do pierników* 2 łyżeczki mielonego cynamonu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej* 12 g proszku do pieczenia Sposób wykonaniaDo rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.Zestawić z ognia i wystudzić.Do dużej

Mix smaku
Balti Chicken 143

pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.Składniki3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku (posiekane)1/2 łyżki kuminu1 łyżka kolendry2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)4 zielone ziarna kardamonu1/2 łyżki kurkumy425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty)Sól do smaku1/2 łyżeczki chili1/2 papryki (słodka)1 średnia cebula1 zielona papryka1(...)pomidor1/2 łyżki garam masalaLiście kolendry posiekane (jako ozdoba)Wykonanie:Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu.  Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka.Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę.  W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki

Kulinarna rozmowa
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 225

owsianymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W dość sporym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż masa się połączy. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową i cynamon. Chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja. Szybko mieszamy

Gotowanie to kochanie
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 161

podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych

Gotowanie to kochanie
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 187

CHRUPIĄCE DOMOWE PIERNICZKI                 Składniki:1/2 szklanki margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka imbiru1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu ( lub 2, jeśli go bardzo lubicie)3/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna(...)puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj to do reszty składników, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 142

cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj

Gotowanie to kochanie
Ciasto miodowe z orzechami 220

piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Eggnog 151

około 650 ml bazy): 3 jajka 1 żółtko 55 g cukru 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 375 g mleka 125 g śmietanki kremówki 30-36% gałka muszkatołowa cynamon     Wykonanie: W garnku zagotować wodę.  Ustawić na nim dużą, metalową miskę.  Do miski wbić  jajka, żółtko, dodać cukier, sól i wanilię. Ucierać masę przez około(...)osiągnie temperaturę 70 - 80 C i będzie delikatna i puszysta.  Cały czas ucierać i dodać mleko i śmietankę.  Ucierać jeszcze przez chwilę.  Dodać startą gałkę i cynamon.  Wymieszać.  Przelać do butli i odstawić do schłodzenia.   Do gotowej, zimnej bazy mleczno-jajecznej dodać alkohol - na 1 litr bazy ok 250 ml (w zależności od gustu

Sto kolorów kuchni
tarta "paryska" z jabłkami... 150

Składniki: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, jabłko winne 6 sztuk, cynamon 1 łyżka, cukier 2 łyżki w misie robota zrobić z mąki, jajka, cukru, miękkiego masła sypką, drobną kruszonkę - silikonowa forma do tarty 22 cm: wsypać 3/4 kruszonki i denkiem szklanki przyciskać do dna jabłka ze skórką podzielic na ćwiartki(...)pokroić je w talarki, na kruszonce gęsto poukładac i posypać cynamonem i cukrem na jabłka rozsypać resztę kruszonki ale bez ubijania piec w 200C około 30 minut i z formy wyjąć jak będzie wystudzona dnem do góry tarta "paryska" jest krucha, chrupiąca i można do niej użyć różne owoce............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 254

Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wrzucamy mak, dodajemy cynamon i gotujemy/smażymy, aż nadmiar płynu odparuje (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy białko i dokładnie mieszamy - dzięki zawartości białka, masa będzie bardziej zwarta

My Culinary Art
Drink szarlotka 124

Szarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa  dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu,  wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 171

Herbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje"Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem i  pikantny

Szefowa kuchni
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 147

szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną.    Składniki: - 400g kaszy kuskus  - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy(...)pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy pokrojone jabłka,  płaską łyżeczkę cynamonu i 2-3 garście mrożonej żurawiny. Dusimy kilka minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli,  ziaren

mojewypiekiinietylko
Chili con carne 127

świeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku- 2 papryczki chili- kilka pomidorów suszonych- sól, pieprz, chilli w płatkach- 1,5 łyżeczki oregano- 1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)- ½ łyżeczki cynamonu- olej Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy(...)minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch  puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Prawdziwe knedle ze śliwkami 120

węgierek (miałam inne  dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy(...)lekko podgrzaną, suchą patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy i dodajemy masło oraz orzechy. Gdy składniki się połączą polewamy mieszanką knedle. Dodatkowo, jak kto lubi, można posypać cukrem i cynamonem.  Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy  smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną

mojewypiekiinietylko