cynamon - 3631 przepisów (strona:76/243)

Gorąca czekolada z rodzynkami 189

Porcja na 2 filiżanki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 18 % (jeśli chcecie uzyskać gęstszą, ale i też bardziej kaloryczną wersję użyjcie 30%) 5 łyżek mleka szczypta cynamonu 2 łyżki rodzynek Śmietankę i mleko podgrzewamy, gdy będzie ciepłe dodajemy czekoladę, dorzucamy rodzynki i cynamon. Gdy uzyskamy jednolity gęsty płyn jest już gotowa;) Filed under: Desery , Napoje bezalkoholowe

kuchcikownia
Pyszny piernik 504

Składniki: 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy ja użyłam "przyprawy do pierników " firmy Skworcu   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło , dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód , powidła śliwkowe, przyprawę do pierników, cynamon i kakao. Chwilkę pozostawić na ogniu i mieszać. Zdejmujemy z ognia  i dodajemy sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą

Słodkości i nie tylko
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych(...)Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Do miski wsyp suche składniki - mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon oraz sól i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając

Chilli Czosnek i Oliwa
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 166

słodkiego lukru. Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania. Pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej; 85 g zmielonych na pył migdałów; 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru(...)Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą. Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z miodem. Zestwić

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 227

Bożego Narodzenia!   Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 3 jaja. Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia(...)miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy

Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 204

gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .     Składniki: 2 kg dojrzałych owoców, 2 jabłka, 4 kopiaste łyżki czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce), 250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią), 30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego(...)zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut.  Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić

SzczyptaSmaQ
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 191

wody ·          3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego) ·          szczypta cynamonu ·          3 łyżki cukru ·          Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając(...)wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 194

czerwone cebule, 30 g pektyny jabłkowej, 2 papryczki chili, 100 g rodzynek, 350 g brązowego cukru, skórka z 1 cytryny, łyżka posiekanego estragonu, 10 goździków, 2 laska cynamonu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżka oliwy. Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek(...)Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie. W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez 4 minut, ciągle mieszając.  Jeśli konfitura jest zbyt

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 158

znakomite połączenie.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2     Składniki: 1 szklanka pureedyniowego , 150 g serka mascarpone, 4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix, 2 łyżeczki syropu klonowego, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżki pestek granatu. Przygotowanie: Dynię wymieszać z serkiem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Przełożyć do pucharków, na wierzchu położyć bakalie i pestki granatu.  Znakomita przekąska

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 151

sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada, zaczynamy wyciągać koce i cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2     Składniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 173

Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki   miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, Szczypta soli. Przygotowanie: Jaja zmiksować z cukrem i masłem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i skórkę

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 172

rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła(...)tłuszczu. W dużym rondlu dobrze rozgrzać niewielką ilość olej, wsypać gorczycę i nakryć, gdy zacznie strzelać w pokrywkę smażyć 3 sekund, zdjąć z ognia. Dodać liść laurowy, kurkumę, kumin, cynamon, wędzoną paprykę, pokrojone papryczki i imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy. Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 235

minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.    Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 4 twarde gruszki, 1 butelka białego wina półsłodkiego, skórka z 1/2 pomarańczy, kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, miód lub cukier do smaku (ewentualnie), szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru). biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis) , ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady(...)przepis) .     Przygotowanie: W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem. Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały.  Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 224

czosnku, Pęczek natki pietruszki, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 jajo, 1 pikantna papryczka 1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika, 1 łyżka mielonego kuminu, 1/2 gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, Sól i pieprz do smaku, Oliwa. Sos: 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu, 3 łyżki posiekanej mięty, 1 łyżeczka mielonego kuminu, Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.     Przygotowanie(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę. 3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem. Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać resztę mięsa i orzeszki

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 203

gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)     Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka

SzczyptaSmaQ